Spoločnosti Lenovo a Microsoft na konferencii Lenovo Tech World informovali o novej spolupráci. Mení sa ňou spôsob ako ľudia hľadajú obsah a to viac osobným spôsobom.

REACHit rozširuje vyhľadávacie možnosti asistentky Cortana pre zariadenia s Windows 10 vďaka schopnosti služby hľadať obsah naprieč všetkými pripojenými Lenovo počítačmi alebo tabletmi s operačným systémom Windows 10 a tiež v rámci hlavných cloudových služieb. Táto integrácia platforiem tak poskytuje Cortane väčšiu zásobu informácií na prehľadávanie.

Cortana je osobná digitálna asistentka dostupná naprieč počítačmi, tabletmi a telefónmi s platformou Windows 10, vďaka ktorej môžu používatelia zadávať povely hlasovo. Cortana a REACHit teraz rozširujú zdroje, z ktorých sa obsah môže vyhľadávať. Použitím Lenovo identifikácie pridelenej každému používateľovi, sa Cortana a REACHit spolu dostanú k fotkám, videám, dokumentom alebo emailom. Lenovo REACHit pri hľadaní obsahu tak prejde cez osobné cloudové služby používateľa a pripojené Lenovo počítače a tablety s Windows 10.

LenovoReachit2_nowat

Napríklad, používateľka chce nájsť fotku, ktorú minulý týždeň upravovala na Lenovo ThinkPad X1 Carbon notebooku. Teraz ju dokáže vyhľadať, aj keď je v kaviarni a mimo svojho notebooku, nakoľko môže použiť svoj Lenovo ThinkPad 10 tablet. Už nemusí ísť domov a pracovať na svojom notebooku. Vďaka novej technológii si ani nemusí pamätať názov hľadaného foto súboru – stačí len miesto, kde ho editovala alebo dátum, prípadne inú súvisiacu informáciu. Napríklad by mohla vyhľadávať takto: “Cortana, nájdi fotku, ktorú som upravovala minulý týždeň na mojom ThinkPad X1 Carbon.” Alebo  “Cortana, nájdi fotku, na ktorej som pracovala minulý týždeň v Starbucks.” Toto, samozrejme, platí zatiaľ pre angličtinu.

Cortana a REACHit prehľadajú osobné cloudové účty, vrátane služieb mimo Microsoft a Windows, ako napr. Google Drive, DropBox a Box. Bez REACHit používatelia môžu vyhľadávať len zložky na zariadení, ktoré práve používajú a na OneDrive. Cortana a REACHit budú dostupné v beta verzii, keď bude koncom tohto leta uvedený Windows 10. Finálne verzie by mali byť dostupné na stiahnutie na jeseň. Viac informácií je možné nájsť na: www.cortanareachit.com.

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.