Bowser spôsobil chybu X a Y a je potrebné ju riešiť. Bowser sem, bowser tam, retročriepok pre vás mám. Občas sa skrátka Murphyho zákony nedajú poraziť a musíte si zožrať to, čo ste si nadrobili.

Predstavte si to. Ste programátor Microsoftu na konci minulého storočia a vytvárate novú užitočnú systémovú funkciu Windows.

Neviete ako ju nazvať, tak skrátka zvolíte nadľahčené obrazné meno, ktoré vám napadne ako prvé. Je tak trochu vtipné, takže sa len zasmejete a keďže sa vám následne už nechce vymýšľať iné, tak tam zostane – po dobu nasledujúcich dekád a zrejme aj počas celého zvyšku života Windows.

A to malé niečo, čomu ste počas toho osudného dňa vymysleli názov za jednu sekundu, vás bude následne otravovať ďalších 30 rokov. Pretože daný názov budete neprestajne vysvetľovať nechápavým ľudom z celého sveta.

HLÚPY MICROSOFT. MÁ TAM PREKLEP

Bowser je v americkom a anglickom prostredí klasické, respektíve staromódne meno pre psa.

V slovenskom prostredí by mohlo byť jeho ekvivalentom napríklad slovo „dunčo“, ktoré môžete zavolať na hocakého psa, ktorého meno nepoznáte a každý bude prirodzene chápať, že hovoríte o psovi. Alternatívne starosvetské meno pre mačku je napríklad micka.

Meno bowser má mnoho ľudí takisto spojené aj s korytnačím monštrom z hernej série Mario, s ktorým sa stretávate pri finálnom boji o princeznú.

Bowser.sys na Windows 10

Ak by šlo o obyčajnú funkciu, ktorá by sa takto skrátka volala, asi by žiadne nedorozumenia nespôsobovala.

Problémom je, že keď sa tento komponent účastní nejakej chyby a dôjde k zápisu do logu systémových udalostí Windows (Event Viewer), vždy sa týka prehliadača, respektíve systémového browsera. Tento systémový komponent je totiž k nemu pridružený.

A keď čítate chybovú správu, ktorá sa podľa sprievodného popisu týka browsera (prehliadača), pričom priamo toto slovo sa v texte niekoľkokrát nachádza, tak to, že udalosť vyvolal komponent bowser vám skrátka udrie do očí.

Očividne ide o preklep. Chýba tam R.

No a tak sa to všetci rozhodli Microsoftu povedať.

Bug reporty oznamujúce tento preklep sa začali objavovať v polovici 90. rokov minulého storočia, keď sa na trh dostal Windows NT 3.1.

Nejde však len o bug reporty. Vzhľadom na to, že z tejto vývojovej vetvy vzišli aj Windows 2000 a XP, tak bowser komponent nájdeme aj na aktuálnych systémoch Windows 10 a 11, ktoré z nich vychádzajú.

V priebehu dekád sa tak objavovali tony uštipačných príspevkov po rôznych fórach s podporou, či už od bežných používateľov, profesionálov z oblasti IT a dokonca aj rôznych vývojárov Microsoftu, ktorí na tento preklep upozorňovali.

Hej! Preboha živého, už to konečne opravte. Má tam byť R!

NIE. NEMÁ

Ten chlap sa volal Larry Osterman.

V roku 1992, pri vývoji systému Windows NT 3.1, programoval novú súčasť existujúcej systémovej služby Computer browser, ktorá by veľmi efektívne fungovala priamo na úrovni jadra samotného operačného systému.

Veľmi zefektívňuje celý proces, poslušne vykonáva všetko potrebné, pričom zároveň aj spracováva hory mailslot broadcastov, v rámci prichádzajúcich komunikačných správ.

Starosvetské psie meno Bowser nájdeme aj v starých disneyovkách /Rozprávka: Najlepší priateľ človeka z roku 1952/

Keď Ostermanovi daný koncept služby napadol a popisoval ho vedúcemu svojho vývojového tímu v Microsofte, jeho vtedajší nemenovaný boss bol z neho nadšený.

Vzhľadom na to, že komponent bol nesmierne efektívny a verný pomocník, ktorý na povel nosil „poštu“ a vykonával príkazy, dotyčný nemenovaný šéf povedal: „No to je ale parádny psík! Úplný dunčo! (bowser).“

Ostermana toto pomenovanie pobavilo, pričom ho dočasne začal „zo srandy“ vo vývoji používať. Vedel pritom, že je vhodné nejaké finálne meno pre službu a jej súbor vymyslieť, pričom logicky sa ponúkal názov browser.sys.

Problémom bolo, že vtedajšie debbugery zdrojového kódu robili ťažkosti v súvislosti s tým, že v rámci systému existovali na rôznych miestach dva komponenty s rovnakým menom. Nadradený komponent, pod ktorý bowser patril, totiž meno bRowser už mal.

Na nejaké vycibrené názvoslovie nebolo príliš priestoru, pretože vtedajšie setupy Windows dodržovali DOS menné konvencie názvov súborov (tzv. 8.3 názvy, reprezentujúce 8 písmen pre meno a 3 pre príponu).

Osterman uvažoval o názve brwsrhlp.sys, čo je skrátenina pre verného pomocníka prehliadača (browser helper), ale napokon mu prišlo roztomilé ponechať mu meno „dunčo“, teda bowser.sys.

A bolo hotovo…

Chudák Larry, dajte mu všetci pokoj /Foto: Microsoft/

Larry Osterman pracuje pre Microsoft dodnes, ako jeden z jeho najskúsenejších softvérových dizajnérov (Principal Software Design Engineer).

A ako sa k tomu o dekády neskôr vyjadril, tak keby vedel, ako ho to po zvyšok života bude otravovať a koľko ľudí mu bude požiadavku na opravu preklepu preposielať, zostal by pri tom nudnom mene.

Nuž, ale prišli by sme o pekný retročriepok.

Ďalšie drobné čriepky z IT histórie hľadajte na našom webe každý štvrtok večer a takisto pod rovnomenným kľúčovým slovom.

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.