Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

K dispozícii sú aj aprílové ovládače NVIDIA Studio, ktoré prinášajú optimalizácie pre najnovšie verzie kreatívnych aplikácií.

Grafické procesory NVIDIA RTX a GeForce RTX umožňujú využívať umelú inteligenciu pri tvorbe videí a šetriť čas. Medzi novinky v tejto oblasti patrí napr:

  • Funkcia prevodu reči na text v aplikácii Adobe Premiere Pro je teraz až o 15 % rýchlejšia vďaka akcelerácii pomocou grafických procesorov NVIDIA RTX a GeForce RTX.
  • V aplikácii Adobe After Effects tieto GPU umožňujú bezproblémový import 3D objektov, ktoré sa vykresľujú v rovnakom 3D priestore ako kamera, svetlo a ďalšie 3D vrstvy.
  • DaVinci Resolve od Blackmagic Design vo verzii 19 pridáva 2 nové funkcie poháňané umelou inteligenciou, ktoré na grafických procesoroch NVIDIA GeForce RTX 4090 bežia až 3× rýchlejšie v porovnaní s Mac M2 Ultra. Sú to IntelliTrack AI na sledovanie objektov, stabilizáciu zvuku a posúvanie a UltraNR, ktorá využíva AI na priestorovú redukciu šumu.
  • Rakesh Kumar demonštruje možnosti využitia DaVinci Resolve a ďalších nástrojov s využitím akcelerácie RTX pri tvorbe na svojom projekte „The Rooted Vault“.

Ďalšie informácie nájdete v najnovšom blogu „V štúdiu NVIDIA“.

Instant NeRF teraz umožňuje pracovať s 3D scénami vytvorenými z fotografií vo VR

V seriáli „AI Decoded“ sa tentoraz venujeme technológii Instant NeRF (Neural Radiance Fields), ktorá umožňuje vytvárať 3D scény z bežných fotografií pomocou umelej inteligencie. Najnovšia aktualizácia prináša podporu VR, v ktorej možno scény zbaviť nežiaducich artefaktov oveľa intuitívnejším spôsobom.

Technológia Instant NeRF je pritom veľmi dostupná. Na jej spustenie nie je potrebný špecializovaný hardvér ani cloud, namiesto toho ju možno používať na takmer akomkoľvek počítači. Grafické procesory NVIDIA RTX a GeForce RTX však môžu využívať schopnosť týchto kariet akcelerovať funkcie využívajúce AI pomocou jadier Tensor, čo z nich robí ideálnu voľbu na splnenie výpočtových požiadaviek.

Softvér Instant-NGP, ktorý poháňa InstantNeRF, je k dispozícii na stiahnutie na GitHub a je navrhnutý s ohľadom na všetkých používateľov, od začiatočníkov až po pokročilých. Vytváranie 3D scén zo svojich fotografií si tak môže vyskúšať takmer každý. Možnosti nástroja demonštruje niekoľko ukážok, 3 z nich sú uvedené nižšie:

Značky: