Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Moderné kotly na tuhé palivá sú účinné a jednoducho sa používajú.

V prípade automatických typov stačí len 1 až 2× do týždňa nasypať palivo do zásobníka a kotol si kúri sám. Vy len regulujete požadovanú teplotu z aplikácie v mobile, počítači alebo na riadiacej doske. To nie je utópia, ale realita.

Kedy uvažovať o kotle na tuhé palivo

Sú miesta, kde nie je možné využiť plynový kotol, pretože nemáte plynovú prípojku.

Kúriť elektrinou je drahé a na novostavbe nemožné, v prípade, že to chcete mať ako výhradný zdroj tepla. Prečo? Kúrenie elektrinou sa totiž nepovažuje za ekologické, pretože okolo 50 % elektriny pochádza z uhoľných elektrární. Preto od energetického auditora nedostanete Preukaz energetickej náročnosti a teda ani povolenie na stavbu. Variantom je kombinovať kúrenie elektrinou s inými zdrojmi vykurovania, napríklad s kachlami alebo s už spomínaným kotlom na tuhé palivo.

Tiež môžete zvážiť tepelné čerpadlo. Vstupná investícia je však pomerne vysoká, cenu si ale môžete znížiť pomocou dotácie. Myslite však na to, že len čo sa niečo pokazí, oprava je väčšinou veľmi nákladná. Finančná návratnosť býva takmer zhodná s jeho životnosťou – vďaka kvalitnej izolácii novostavieb totiž netreba príliš kúriť.

Ďalšou možnosťou sú práve kotly na tuhé palivá. A to môže byť kotol na pelety, drevo alebo uhlie. Všetky moderné kotly majú vysokú účinnosť (to znamená, že premieňajú takmer všetku energiu v palive na teplo do domu) a vypúšťajú minimum emisií. Preto ide o ekologický spôsob vykurovania. Jednotlivé typy kotlov si predstavíme nižšie.

Kotol na pelety

Automatické kotly na pelety sa jednoducho obsluhujú. Prakticky stačí 1 až 2× týždenne doplniť pelety do zásobníka a občas kotol vyčistiť. Inak si kotol už prikladá a rozkuruje sám podľa vašich požiadaviek.

Aj popol môžete vysypávať len párkrát ročne a navyše sa hodí ako výživa pre rastliny v záhrade.

Existuje mnoho typov kotlov na pelety. Je preto dobré poradiť sa s odborníkmi, ktorý by bol vhodný pre vás – z hľadiska výkonu, veľkosti a aj automatizácie kotla. Tí, ktorí si svoj kotol na pelety po konzultácii s montážnou firmou kúpili, hovoria, že by nemenili. Celková spotreba v menšom rodinnom dome sa pohybuje okolo 4,5 – 5 ton peliet za vykurovaciu sezónu.

Kotol na uhlie

Kotly na uhlie môžete zohnať automatické a aj s ručným prikladaním. Najvýraznejším argumentom pre kúrenie uhlím je najnižšia cena z tuhých palív. Momentálne sa spotreba pre rodinný dom pohybuje okolo 5,5 tony za rok. Často si ho kupujú ľudia do starých rodinných domov zo zvyku a aj práve pre nízku cenu.

Jeho nevýhoda je vysoká prašnosť. Aj keď si vyberiete automatický kotol na uhlie, oddelená kotolňa je takmer nutnosť. Priestor sa totiž od uhlia rýchlo zapráši, či pri manipulácii s uhlím alebo pri prikladaní. Takisto treba často vysypávať popol a minimálne raz za 3 dni kotol čistiť, v lepšom prípade každý deň.

Kotol na drevo

Moderné kotly na drevo sú vždy na ručné prikladanie. Výhodou je, majú vysokú účinnosť, ktorá premení takmer všetku palivovú energiu na teplo. Ku kotlu na drevo je dobré pripojiť akumulačnú nádrž, pretože ukladá prebytočné teplo z kotla. Keď oheň vyhasne, je na vykurovanie domu použitá zohriata voda z akumulačnej nádrže. To je výhodné, pretože nemusíte stále kúriť (prikladať), ale teplo máte.

Za rok sa v rodinnom dome spotrebuje okolo 15 metrov kubických dreva na vykurovanie. Ak k tomu máte za domom svoj les, stojí vás drevo len vašu prácu a čas. A ten znamená peniaze.

Hovorí sa, že teplo z dreva je výhrevnejšie a voňavejšie. Čo je na tom pravdy, necháme už na vás.

Dotácie pomôžu s financovaním

Ak máte doma starý neekologický kotol na uhlie a chcete ho vymeniť za moderný kotol na tuhé palivo – biomasu – teda pelety, brikety, štiepky alebo drevo, určite požiadajte o dotáciu v rámci projektu Zelená domácnostiam. O poukážku na finančný príspevok sa dá požiadať elektronicky od 13. júna 2022. Novinkou je, že poradie odoslania žiadosti nie je rozhodujúce. Ide len o predregistráciu pre tých, ktorí by chceli nový kotol inštalovať do konca októbra 2023.

Aký kotol si vybrať k vám domov

Keď si už vyberiete kotol na pevné palivo, ďalším krokom je konkrétny výber značky. Odporúčame vybrať si takú, ktorá má dobré zastúpenie vo vašom regióne. Potrebujete totiž využiť montážnu firmu, aby vám vybrala správny typ, výkon kotla, kotol u značky objednala, nainštalovala a v ideálnom prípade aj pravidelne servisovala. Alebo bola jednoducho vždy po ruke, ak sa niečo pokazí.

Značky: