Huawei je najväčší výrobca smartfónov na svete, no v Európe stráca.

Agentúra Canalys pred týždňom priniesla informáciu o globálnych predajoch smartfónov. Novým kráľom mobilných telefónov sa za druhý kvartál 2020 stal Huawei, ktorého podržal najmä domáci čínsky trh. Canalys teraz zverejnil analýzu európskeho trhu, ktorý za uplynulý kvartál zaznamenal výraznú zmenu.

Najúspešnejším čínskym predajcom v Európe už nie je Huawei, ale Xiaomi. Ten za Q2 2020 zaznamenal rekordný 65% nárast a so 17% podielom na trhu mu patrí tretia priečka. Výrazne rástol aj Apple, ten zaznamenal 42% nárast a patrí mu 21% trhu. Apple môže za svoj medziročný rast ďakovať najmä cenovo dostupnému iPhonu SE 2020.

Lídrom na trhu je stále Samsung a to aj napriek 31% medziročnému poklesu, ktorý má pravdepodobne na svedomí aj koronavírus. Kórejský výrobca má však v Európe aj naďalej 30% podiel. Klesol aj Huawei, ten zaznamenal 17% medziročný prepad. Môžeme polemizovať, nakoľko za tento prepad môže absencia Google služieb v nových telefónoch radu P40.

Zdroj: Canalys

Prečítajte si aj:

Huawei bol najväčším výrobcom smartfónov za Q2 2020

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit