Tento retročriepok je tak trochu pátrací a ako je už v našej sérii článkov obvyklé, ukáže sa, že tie staré známe veci pod nánosmi prachu ukrývajú naozaj zaujímavé prekvapenia.

Ak ste dosť starý na to, aby ste koniec minulého storočia strávili vysedávaním za počítačom s parádnym béžovým CRT monitorom, ku ktorému ste mali pripojené nejaké tie Genius reproduktory, operačný systém Windows 98 máte možno spojený s jednou veľmi údernou melódiou.

GONG, tudududududududu tááát, tudududududududu, ááááááááá….

Ak ste ju nezažili, tak nech sa páči, užite si to:

Je ťažké si ju neobľúbiť a na jej vlnu sa nenaladiť. Výrazná basová linka a vzdychanie vyvoláva dojem spustenia niečoho akčného a zároveň tajomného, pričom pri pritakávaní hlavou až zamrzí, že sa skladba po polminúte utlmí a vytratí.

Táto rezká akčná hudba sa ozvala ihneď po inštalácii systému, pri prvom zobrazení Pracovnej plochy a následne sa už potom prehrávala pri každom štarte Windows.

Jej prítomnosť ste si mohli opakovane užívať až dovtedy, dokým ste v automaticky spúšťanom uvítacom okienku manuálne nezaškrtli políčko o tom, že si to už neprajete.

Znamenalo to, že ste s Windows už dobre oboznámený a spúšťanie tohto sprievodcu bolo už pre vás zbytočné.

KDE JE ZVYŠOK A ČO JE TO VLASTNE ZA MELÓDIU?

Ak ste jedna z IT firiem ako Microsoft, ktorá v niektorých prípadoch poskytuje tzv. „neobmedzenú zákaznícku podporu“ (unlimited support), musíte počítať s tým, že občas dostanete neštandardné otázky a požiadavky.

Niekoľko rokov po vydaní Windows 98 prišla na zákaznícku podporu Microsoftu požiadavka, či je niekde v rámci Windows dostupná táto skladba kompletná, pretože sprievodca na Pracovnej ploche jej prehrávanie zastaví po 30 sekundách.

Zákazník sa pýtal, či Microsoft môže celú skladbu poskytnúť, alebo aspoň dať informácie o tom, kde sa na Windows nachádza. Ľudia zo zákazníckej podpory Microsoftu sa snažili vyhovieť, ale márne.

Skladba na Windows 98 existuje ako samostatný súbor v priečinku WINDOWS\Application Data\Microsoft\WELCOME, venovanom práve danému uvítaciemu sprievodcovi. Ide o WAV súbor nazvaný ako WELCOM98.WAV, avšak je dlhý práve daných 30 sekúnd.

Ukázalo sa, že Microsoft v rámci vývoja Windows 98 a jeho doplnkov uzavrel kontrakt na vytvorenie 30-sekundovej úvodnej skladby, na ktorú následne odkúpil práva. A skladbu o danej dĺžke tak vo výsledku aj dostal.

Nikto netušil, či ju autor vytvoril presne v takejto dĺžke, alebo šlo o nejakú dlhšiu, z ktorej jej skladateľ odstrihol a Microsoftu predal len prvých 30 sekúnd.

Realita každopádne bola, že Microsoft má, vždy mal a bude mať len 30 sekúnd a nič viac.

Možno by sa zdalo, že nie je nič ľahšie, než sa spýtať skutočného autora tejto skladby, od ktorého ju Microsoft odkúpil, či nemá dlhšiu, prípadne kompletnú verziu tejto skladby. V roku 2015 sa túto informáciu pokúsil zistiť seniorný vývojár Microsoftu Raymond Chen, ktorý pracuje na vývoji Windows v Microsofte už od prvej polovice 90. rokov minulého storočia, ale neúspešne.

Problém je, že po skoro troch dekádach od zadania kontraktu na danú skladbu sa už vo firme nezachovala informácia, kto bol jej autorom.

Keď sa o tomto pátraní dozvedeli návštevníci stránky Microsoftu pre vývojárov (Microsoft Developer Network), pokúšali sa kontaktovať najznámejších a obvyklých autorov hudby, ktorí vytvárali mnoho rôznych melódií pre Windows v priebehu rokov, avšak každý na ich otázky len zakrútil hlavou.

„Nie, to som nezložil ja. Musel to byť niekto iný,“ odpovedali svorne.

Nech ľudia pátrali akokoľvek, autor danej funkovej skladby z 90. rokov skrátka nikde nebol uvedený. Súbor WAV ako taký neobsahuje žiadne metadáta a o autorovi skladby nie je ani zmienka v siahodlhom zozname prispievateľov do vývoja Windows.

Kto to teda bol?

O KLUBE BITKÁROV SA NEHOVORÍ

Prvé pravidlo Klubu bitkárov je, že nebudeš nikde rozprávať o klube bitkárov. Druhé a ešte dôležitejšie pravidlo je, že naozaj NEBUDEŠ nikde rozprávať o klube bitkárov.

Prečo teda o ňom rozprávame?

Kultový film Fight Club bol uvedený do kín rok po vydaní Windows 98, teda v roku 1999. Keď sa v roku 2020 rozbehlo nové kolo pátrania po autorovi tajomného uvítacieho songu Windows 98 na portáli Reddit, pri prehrabávaní viac ako 10 rokov nazhromaždených komentárov, ktoré sa objavili pod videom s danou skladbou na YouTube, narazili na jednoduchý príspevok – skladba tak trochu pripomína soundtrack filmu Fight Club.

Posúďte sami:

Skladba je odlišná. Neozve sa žiadny gong, ani vzdychanie a namiesto toho počujete hlas postavy Tylera Durdena, bravúrne stvárnenej Bradom Pittom. Avšak použitá temná basová linka je veľmi podobná a zjavne používa podobný rytmus a farbu.

Práve to, že tajomná hudba z Windows 98 sa tak trochu podobá na skladbu „This is your life“ (Toto je tvoj život), ktorá bola vytvorená pre soundtrack filmu Klub Bitkárov (Spotify) je dôležitá informácia.

Jej autorom je totiž Mike Simpson, jeden z dvoch členov americkej hudobnej skupiny Dust Brothers, ktorá hudbu k tomuto filmu skomponovala.

Internetoví „vyšetrovatelia“ z portálu Reddit mu napísali e-mail a na podobnosť sa opýtali, v snahe zistiť, či náhodou spolu nesúvisia.

A ukázalo sa, že áno.

Mike Simpson (vľavo) a John King (vpravo). Aj keď existujú aj novšie fotografie tohto dua Dust Brothers (MTV reportáž), táto dobová z 90. rokov v náležitom rozlíšení je určite najreprezentatívnejšia

Pátranie sa tak v roku 2020 skončilo úspechom. Autorom úvodnej akčnej skladby z Windows 98 je naozaj Mike Simpson, autor soundtracku filmu Klub bitkárov. V e-maile vyjadril potešenie, že sa ľudia o skladbu zaujímajú a povedal, že kompletnú skladbu mal veľmi rád a myslí, že sa mu podarila.

Problémom je, že pri veku skoro 30 rokov je pochovaná niekde v poriadne starých zálohách a niekde uskladnená. Prisľúbil pritom, že ak sa k nej niekedy dostane, dá vedieť a uvoľní ju k prehrávaniu.

Odvtedy uplynuli už štyri roky a Mikeovi sa na svojich starých diskoch a zálohách zatiaľ nepodarilo nájsť kompletnú verziu skladby . Ale vzhľadom na to, že naozaj existuje, alebo teda aspoň existovala, môžeme v jej budúce nájdenie a prehranie všetci tak trochu aspoň dúfať.

Ďalšie drobné čriepky z IT histórie hľadajte na našom webe každý štvrtok večer a takisto pod rovnomenným kľúčovým slovom.

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.