Toto je prvý model od BB na platforme Android.

Rozhodne sa podaril a nesie si so sebou vlastnosti z modelu Passport a bežného Androidu. Je to typ telefónu, ktorý na trhu len ťažko nájdete. Má hardvérovú klávesnicu po vzore klasických BlackBerry modelov a zároveň je to smartfón s vysúvacou konštrukciou. Je to starší model, no v prípade tejto značky stále aktuálny. Výrobca nemá toľko telefónov ako iní a svoju morálnu hodnotu si drží podstatne dlhšie. O technologickej hodnote nehovoriac, je to smartfón so silnou výbavou.

Konštrukcia

Aj napriek konštrukcii ide o veľmi tenký telefón a nebudete limitovaní zvýšenou hrúbkou. Nie je najtenší na trhu, no je to elegantný smartfón. Prvé, čo si všimnete je mierne zakrivený displej. Nie je to 2.5D displej, čiže voľne povedané, displej je rovný, zaoblené je len ochranné sklo. Tu je zakrivenie iba mierne, je to teda taký hybrid medzi telefónmi Galaxy S7 edge a Galaxy S7. Kovové lišty sú pevné a odolné.

Horný diel sa vysúva ľahko. Pri vysúvaní a zasúvaní pomáha manžeta, tak ako kedysi pri tomto type konštrukcie. Spodná hrana patrí microUSB konektoru uprostred a vpravo audiokonektoru. Horná má dve samostatné šachty na nano SIM a microSDXC kartu. Na ľavej hrane je tlačidlo na vypnutie, na pravej tlačidlá hlasitosti a tlačidlo na prístup k rýchlej voľbe. Nad displejom nechýba viacfarebná signalizačná LED dióda

. Zadná strana má 18 Mpx fotoaparát Schneider-Kreuznach. Je trochu vystúpený z tela, čím spôsobuje mierne kĺzanie telefónu. Zadná strana má jemne pogumovaný kryt, ktorý dobre drží v ruke a na hladkých povrchoch. Doplnkom k fotoaparátu sú dve LED diódy, jedna biela, druhá s nádychom do oranžova ako „pleťový blesk“.

Bezpečný systém

V čase vydania tohto modelu bežal na platforme Android 5.1. My sme ho s 1,8 GB inštalačným balíkom upgradovali na verziu 6.0 a následne na 6.0.1. Výrobca sa o svoje telefóny stará. To však nie je len v prípade aktualizácií systému. Platí to pre doplnkový softvér. Aplikácie od BlackBerry si nainštalujete aj na Android a platí to aj pre BlackBerry Hub. Ten prešiel svojím vývojom a začína pomerne dobre fungovať. Na mysli máme oneskorené notifikácie pripojených aplikácií a ich účtov. Toto je vyriešené. Podobne ako pri modeli DTEK60.

Nechýba aplikácia DTEK by BlackBerry. Tu je situácia rovnaká ako pri modeli DTEK60 v našom teste. Nebudeme sa opakovať, len dodávame, že aj toto je najbezpečnejší telefón na Androide. Nechýba lišta na rýchly prehľad dňa a prijatých udalostí ako SMS, emaily alebo kalendárne oznamy. Samozrejmosťou je kompletná výbava aplikácií od výrobcu, ktoré na smartfón inej značky nenainštalujete.

Takisto tu je čistý Android s minimálnymi zásahmi do systému. Výrobca sa sústredil na funkčné vyladenie a pridanie špecifických funkcií. Aj v tomto prípade využijete vloženú pamäťovú kartu ako prídavnú vnútornú pamäť. Spojí sa s integrovanou a budú tvoriť jeden celok. Budete na ňu môcť inštalovať aplikácie a bude sa správať ako bežná vnútorná pamäť.

Aplikácia DTEK na sledovanie zabezpečenia vášho smartfónu

Klávesnica

Samostatnú sekciu venujeme doplnku, ktorý nemá takmer žiadny telefón s Androidom. Je ním mechanická QWERTY klávesnica. Na rozdiel od Passportu je štvorriadková, no zároveň sú aj klávesy menšie. Používajú sa dobre, možno budú pre niektoré prsty primalé, ale toto nie je klávesnica na počítači. Je jasné, že je klávesnica „telefonicky“ malá. Tomuto sa nijak venovať nebudeme, vo výsledku sa nám páčila.

Zachováva si svoju ergonómiu, je podsvietená a máte na nej aj dotykovú plochu. To je unikát a rovnako ako na Passporte, aj tu ju môžete používať napríklad na mazanie slov, výber z navrhovaných alebo napríklad na rolovanie obsahu v prehliadači či prechádzanie na domovskej obrazovke.

Fotoaparát

Mnohí sme BlackBerry vnímali ako pracovné nástroje, pričom štvorcové fotografie nikoho nezaujali. To už dlhšie nie je pravda, a takisto model Priv prináša poriadne multimediálne využitie. Nielen na hry, ale aj na fotografovanie a spracovanie videa. Kvalita fotografií je veľmi dobrá a použiť môžete plne automatický alebo profesionálny režim.

Tu si nastavujete všetky parametre sami. Teda rozsah zaostrovania, citlivosť, vyváženie bielej a rýchlosť závierky. Proti „padaniu horizontu“ poslúži vodiaca mriežka. Fotenie je rýchle, čas na zaostrenie po jednu sekundu a kvalita v HDR veľmi dobrá. Či už vonku alebo v kancelárii, získate vyvážené fotografie. Miestami síce tmavé, no to sa dá aj v automatickom režime ľahko korigovať. Pohybom prsta nahor a nadol na stupnici vpravo sa dá nastaviť svetelnosť.

Veľmi dobre hodnotíme video v 4K a 30 sn./s. Môžete použiť aj nižšie rozlíšenie, napríklad Full HD na 60 sn./s. Na dvojnásobok snímkovania sa nedostanete. V rámci funkcie Spomalené video vám musí postačovať práve hodnota 60 sn./s.

Hodnotenie

+ vysúvacia konštrukcia, bezpečnosť od BlackBerry, QWERTY klávesnica, hardvérová výbava
– zatiaľ chýba SK lokalizácia rozhrania

Cena: 599 EUR
Zapožičal: BlackBerry

Verdikt

BlackBerry Priv je špičkový smartfón s QWERTY klávesnicou. Dostávate funkcie BlackBerry v spojení s možnosťami Androidu. 2K displej tu síce byť nemusel, no nebránime sa mu. Telefón je výkonný, dobre fotí a ešte lepšie sa používa ako celok. Definitívne ho odporúčame.

Parametre telefónov a výsledky benchmarkov:

Model telefónuBlackBerry Priv
Operačný systémAndroid 6.0.1
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]3 / 32
ProcesorSnapdragon 808, 6-jadrový, max. frekvencia 2 GHz
Displej, počet fariebIPS LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,4 / 1440 × 2560
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 2 TB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1 LE, ABGNac, áno, áno, áno
Podpora sietíQuad Band, LTE
Fotoaparát / video18 Mpx, autofocus / 4K, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3410 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]24 / 422
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]147-184 × 77 × 9 / 192
KonektormicroUSB
ZapožičalBlackBerry
Cena [EUR s DPH]599
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score61433
PCMark for Android – Performance4382
3DMark Sling Shot – Total score1169
Graphic1119
Physics1386
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava5/5
Rýchlosť5/5
Výdrž4/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom januárovo-februárovom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Recenzia ASUS ZenFone MAX: Smartfón, s ktorým sa nemusíte obávať neustáleho vybíjania batérie

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.