IPS panel využíva na maximum

Sony Xperia XZ2 opäť využíva IPS displej a využíva ho doslova na maximum. 5,7-palcová obrazovka má pomer strán 18:9 a podporuje zobrazenie HDR obsahu v aplikáciách ako YouTube, Netflix a tiež aj v systémovej aplikácii Album. Je to praktické, nakoľko telefón tiež umožňuje záznam HDR videí. Tie si natočíte a následne si ich pozriete priamo na displeji telefónu. Novinkou je tiež automatická konverzia SDR obrazu do HDR. Ide o najnovšiu súčasť funkcie X-Reality, v nastaveniach si ju môžete vypnúť. My sme ju nechali zapnutú, videá sú vďaka nej viditeľne vizuálne atraktívnejšie, aj keď natívnemu HDR obsahu sa nevyrovnajú. Je to však lepšie ako nič.

V rámci testovania sme si pozreli pár trailerov na YouTube na Xperii XZ2 a tiež aj Galaxy S9 so Super AMOLED displejom a treba uznať, že v niektorých prípadoch sa nám viac páčilo zobrazenie od Sony. Samozrejme, v určitých smeroch sa IPS displej AMOLED displeju nikdy nevyrovná, ale to nič nemení na fakte, že prehrávanie videa na obrazovke Xperie XZ2 je vo výbornej kvalite.

HDR obsah môžete sledovať napr. cez Netflix. Stači si všimnúť ikonku na obrazovke s informáciami

V súvislosti s displejom spomeňme dvojicu kľúčových vylepšení. Sony konečne zabudovalo oficiálnu funkciu na tlmenie modrého svetla, ktorú si môžete aktivovať manuálne alebo automaticky podľa času či východu a západu Slnka. Tiež pribudla možnosť zmenšiť si displej pre pohodlnejšie ovládanie jednou rukou. Z praktického hľadiska viac oceňujeme výborný Ambient displej. Ten sa automaticky zapne, pokiaľ máte funkciu aktivovanú, po zdvihnutí telefónu a umožňuje rýchlu kontrolu času a notifikácií bez nutnosti odomknúť telefón. Prostredníctvom Ambient displeja funguje aj dvojité poklepanie pre zobudenie smartfónu.

K displeju iba jedna pripomienka – Sony opäť nastavilo automatické otáčanie displeja veľmi citlivo. V praxi to znamená, že telefón mierne natočíte a už sa vám otočí displej do režimu na šírku. Niekedy je to otravné.

Ambient displej je praktická funkcia. Nejde o nič nové, ale pri Xperii sme ju využili

Vylepšené reproduktory aj kontroverzné vibrácie

Sony vylepšilo aj stereo reproduktory, ktoré sú znateľne hlasnejšie ako v prípade Xperie XZ1. Ocenili by sme však viac basov a celkovo bohatší zvuk – v tomto smere XZ2 stále mierne zaostáva za aktuálnou špičkou, medzi ktorú radíme Huawei P20 Pro a tiež aj Samsung Galaxy S9 či iPhone X.

Zaujímavou multimediálnou funkciou je tzv. Dynamic Vibration System. Jeho prínos spočíva v tom, že telefón vibruje podľa zvukov, ktoré sú súčasťou pesničky alebo videa. Túto funkciu považujeme za kontroverznú, pretože časť používateľov ju bude považovať za zbytočnosť. Nájdu sa však aj takí, ktorým sa môže páčiť. A fakt je, že hoci by sme celovečerný film s touto funkciou nepozerali, prehrávanie filmových trailerov dokáže niekedy príjemne oživiť. Pri počúvaní hudby záleží od vašej nálady, či chcete reprodukciu oživiť alebo nie.

Xperia XZ2 má dva predné reproduktory a systém vibrácií

Vibrácie v multimédiách sú nastaviteľné, dajú sa úplne vypnúť alebo si vyberiete jednu z troch intenzít. Funkcia funguje aj v niektorých hrách, v našom prípade sme sa však stretli skôr s hrami, ktoré ju nevyužívali a používali vlastné vibrácie.

V prípade Dynamic Vibration System by sme tiež ocenili viac nastavení – niekedy sa stalo, že funkcia z ničoho nič prestala fungovať, inokedy sa vypla po prechode do inej aplikácie alebo po vypnutí displeja. To je pochopiteľné, niekto by však možno preferoval vibrovanie aj na pozadí. Pri počúvaní hudby to dáva zmysel. Silnejší vibračný komponent má však prínos aj pri výraznejších vibráciách notifikácií a tie sme si obľúbili.

Veľký vibračný komponent má prínos aj pri bežných vibráciách notifikácií

Recenzia je rozdelená do piatich častí:

1. strana: Dizajn a konštrukcia
2. strana: Displej a multimédiá
3. strana: Výkon, výdrž a Android 8.0
4. strana: Fotoaparát a ukážkové fotografie
5. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4 5

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit