Chladná a výkonná

Xperia XZ2 je vybavená procesorom Snapdragon 845, 4 GB RAM a 64 GB úložiskom. V praxi to znamená, že ide o smartfón, ktorý má aktuálne najlepší grafický výkon. Pri testovaní graficky náročných aplikácií sme videli rozdiel v porovnaní s Galaxy S9 a ešte výraznejší rozdiel v porovnaní s Huawei P20 Pro. Xperia XZ2 jasne dominovala.

Pre niekoho viac potešiteľnou správou však bude informácia, že XZ2 je aj v záťaži chladná. Pri hraní na iných telefónoch sme cítili teplý chrbát (P20 Pro) alebo teplé bočné hrany (Galaxy S9). Xperia XZ2 však ostala na dotyk chladná. Niekedy sa v záťaži trochu zohriala, avšak v porovnaní s konkurenciou bola citeľne chladnejšia. V tomto smere si zaslúži Sony veľkú pochvalu.

Xperia XZ2 je chladná aj v záťaži

Chválime aj výdrž batérie. Tá ma kapacitu 3180 mAh, avšak vďaka výborne optimalizovanému systému nám vydržal telefón na jedno nabitie prakticky rovnakú dobu ako Huawei P20 Pro so 4000 mAh akumulátorom. Sony výborne manažuje najmä spotrebu batérie v standby režime, percentá klesajú pomalšie ako v prípade konkurencie. K dispozícii sú aj režimy STAMINA pre ešte dlhšiu výdrž a nebudeme prekvapení, pokiaľ vám telefón na jedno nabitie vydrží aj celý víkend. V našich podmienkach vydržal deň, čo je na naše pomery veľmi dobrý výsledok.

Sony Xperia XZ2 podporuje bezdrôtové nabíjanie, rýchle nabíjanie Quick Charge 3.0 a obsahuje technológiu Qnovo, ktorá by mala optimalizovať proces nabíjania a znížiť tak opotrebovanie batérie.

Xperia XZ2 podporuje bezdrôtové nabíjanie aj používanie dvoch SIM kariet

Android 8.0 a praktické funkcie

Xperia XZ2 používa operačný systém Android 8.0. Grafická nadstavba je minimálna a rozhranie systému pripomína čistý Android. Chválime aj jeho optimalizáciu, čo sme už spomínali aj pri hodnotení batérie a výdrže. Výborná je plynulosť systému a prepínanie sa medzi aplikáciami.

Nadštandardnou výbavou systému sú tzv. Xperia Akcie, ktoré definujú najčastejšie situácie a umožňujú automatizovať nastavenia, resp. správanie sa telefónu. Na noc si môžete znížiť jas, aktivovať režim nerušiť alebo nočný filter a znížiť maximálny výkon procesora. Pri hraní vypnete upozornenia a zvýšite výkon. K dispozícii je viacero scenárov, škoda len, že si nemôžete pridávať vlastné nastavenia, ale iba si vyberať z tých, ktoré sú v ponuke.

Novinkou je tiež Xperia Asistent. Ten na rozdiel od konkurenčných virtuálnych asistentov nevie rozprávať a nereaguje na hlasové povely. Xperia Asistent je skôr taký interaktívny manuál, ktorý vám vysvetlí ovládanie telefónu, jeho funkcie a z času na čas sa prihlási o slovo užitočnou radou. Napríklad vám pripomenie, že máte vypnutý budík, ktorý býva obvykle zapnutý.

Xperia Asistent pomôže s ovládaním telefónu

Recenzia je rozdelená do piatich častí:

1. strana: Dizajn a konštrukcia
2. strana: Displej a multimédiá
3. strana: Výkon, výdrž a Android 8.0
4. strana: Fotoaparát a ukážkové fotografie
5. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4 5

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit