Drahý, výkonný a inovatívny?

Takto by sa možno dali v krátkosti charakterizovať vlastnosti netradičného Bluetooth reproduktora, ktorý vám predstavíme. Z veľkej časti sa vymyká zaužívaným trendom v dizajne, výkone a hlavne cena vyletela naozaj veľmi vysoko. Ale za výnimočnosť a kvalitu sa platí.

Devialet Phantom je najlepší bezdrôtový reproduktor na svete. Aspoň to tvrdí francúzska spoločnosť Devialet, ktorá bola založená v roku 2007 v Paríži. Špecializuje sa na akustické inžinierstvo a predáva celú radu high-end zosilňovačov a reproduktorov.

Až 2590€? Táto cena odráža ohromujúce vlastnosti a celkový výkon až 4500W pri 108dB. Tieto parametre ponúka Gold Phantom, najvýkonnejší zo série Phantom, ktorý okrem Bluetooth technológie obsahuje aj pripojenie cez WiFi a tak sa dá využívať ako sólo reproduktor, stereo alebo pre Multi room inštaláciu. Na ovládanie streamovaného obsahu je využívaná vlastná aplikácia SPARK.

Hladina akustického tlaku pri Phantom GOLD je spomínaných 108dB vo vzdialenosti 1 meter. Celkové harmonické skreslenie so šumom je iba 0,0005% a šum na pozadí je 0dB pri 50 cm. Frekvenčný rozsah je 14 Hz do 27kHz (@-6 dB) s presnosťou ± 2dB od 20 Hz do 20 kHz. Myslíme si, že milovníci high-end audia si prídu na svoje.

Phantom pripomína kapsulu s futuristickým dizajnom, ktorá je účelne tvarovaná tak, aby využila majstrovstvo zvukových inžinierov z Devialet. Aj keď možno dizajn nenadchne každého, po zvukovej stránke už sa “hrá iná pesnička”!

Nemali sme síce možnosť vyskúšať Phantom na vlastné oči a hlavne uši, ale reakcie známeho YouTubera určite presvedčia o výnimočnosti Devialet Phantom Gold!

Z hlavných patentov, ktoré Phantom využíva sú tri kľúčové.

Analog Digital Hybrid ADH: Už z názvu je jasné, že sa bude jednať o vyselektovanie toho najlepšieho z analógového a digitálneho sveta zosilňovačov, aby dokázali produkty Devialet ponúknuť zvukový signál s maximálnou jasnosťou a transparentnosťou.

Heart Bass Implosion HBI je systém špeciálne vyvinutý pre sériu Phantom a je jediný na svete, ktorý umožňuje reprodukovať extrémne nízke frekvencie z kompaktného tela akým disponujú reproduktory série Phantom.

Revolučný je aj spôsob akým pracujú basové reproduktory. Sú umiestnené po stranách a pracujú v hermeticky uzavretom priestore pod vysokým tlakom. Silné údery do bočníc vytvárajú unikátné basové efekty s fyzickým vnemom nízkych tónov, ktoré sa môžu pohybovať až na okraji infrazvuku (14Hz).

Active Cospherical Engine Loudpeaker ACE: Technológia ACE označuje sférickú koncepciu pre ideálne šírenie zvuku a energie vo všetkých smeroch bez ohľadu na umiestnenie reproduktora a uhol počúvania. Zvuk netrpí na skreslovanie a lámanie.

Vďaka heslu „Cybernetics getting better every day“ a EVO platforme bude systém Phantom aktuálny aj po inštalácii v domácnosti a to aj bez zásahu obsluhy. Jednoducho aktualizácie prídu samé, aby Phantom nezastaral. I keď cena nie je úplne pre každého, tak svoje miesto si určite nájde u nejedného nadšenca.

Aj pri rozmeroch 253 × 255 × 343 mm by sa mohlo zdať, že už hmotnosť 11,4 kg je veľa, ale možnosti sú ešte väčšie. Už len možnosť prepojiť až 24 reproduktorov s tak ohromujúcou silou je niečo neuveriteľné.

Najzaujímavejšie technické parametre:

Prevodník
Devialet DAC s ADHV2
24bits / 192 kHz
THD: -112 dB

Procesor
dual-core procesor ARM Cortex-A9 MPCore 800MHz, hard IP,

Synchronizácia
Synchronizácia Phantom cez Wi-Fi, Ethernet alebo PLC

Aplikácie
Spark (Windows 7+, Mac OSX 10.9+, iOS 7+, Android 4.4 a novšie)

Dostupné služby cez Wi-Fi pomocou SPARK
Miestny obsah, Deezer, Spotify, Qobuz, Prílivu, web Rádia

Konektivita
AIRPLAY, BLUETOOTH
A2D a AVRCP, aptX, AAC, SBC audio kodeky

SPOTIFY CONNECT

Wi-Fi dvojpásmový (a / b / g / n 2,4 GHz a 5 GHz)
Ethernet RJ-45 10/100/1000 Mbps (Gigabit)
CPL Homeplug AV2

TOSLINK OPTICKÝ VSTUP
Gramofón, CD prehrávač, televízor, Blu-Ray prehrávač, herné konzoly …

Zvukové formáty
HE-AAC (V1) · AAC (16 až 320 kbit / s) · WMA (16 bit) · MP3 (16 až 320 kbit / s)
MP3 VBR · Apple Lossless · AIFF a WAV · FLAC · OGG Vorbis ·

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.