Ide o bežný kolobeh života a smrti tohto operačného systému.

Windows 10 vám bude fungovať aj naďalej, no nebude dostávať aktualizácie z lokality Windows Update. Ide o verziu označenú ako 2004 (20H1), ktorá ako je známe z označenia, bola vydaná v prvom polroku 2020. Podľa oficiálnej informácie na Twitterovskom účte Windows Update končí táto podpora 14. decembra.

Tieto systémy nedostanú ďalšie aktualizácie ani z radu kritických. Výrobcovia hardvéru a aplikácií s týmto systémom aj naďalej počítajú. Nestane sa, aby nefungoval po tomto dátume. Keď sa ale objaví chyba, Microsoft nevydá kumulatívny balík pre verziu 2004 ale minimálne pre verziu 2009.

Životný cyklus operačného systému 10 je najkratší spomedzi histórie operačných systémov a Microsoft tlačí používateľov do veľkých aktualizácií systému. Tie sú dvakrát do roka a sprevádzajú ich viac či menej významné problémy. Aj to je dôvod, prečo sa používatelia obávajú prechodu. Aktuálna verzia je 21H2, na mnohých počítačoch ešte nie je dostupná. Vynútiť si ju môžete podľa postupu v tomto článku, lepšie ale bude počkať na oznámenie z lokality Windows Update v okne Nastavenia. Postup funguje plošne na všetky verzie Windows 10.

Zdroj: Twitter

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.