Metro dizajn končí, Fluent nastupuje.

No ešte stále to nie je tá finálna grafická extáza, ktorú sľubuje Microsoft už niekoľko rokov. Súčasťou prepracovania Fluent Designu je aj nový vzhľad Windows 11 s názvom Mica. Ide o dynamický materiál, ktorý približuje motív a tapetu plochy a je viditeľný pri prezeraní aplikácií, ako sú Nastavenia alebo Edge. Materiál Mica vykreslí pozadie viacerých okien aplikácií a nastavení, čím vytvorí vizuálnu hierarchiu. Téme, či bude toto prostredie náročnejšie na výkon počítača, sa venoval web Windows Latest.

Materiál Mica nie je o priehľadnosti. Namiesto toho umožňuje, aby sa pozadie pracovnej plochy za oknom rozostrilo. Akrylový Fluent Design je husto priesvitný a jeho efekt priehľadnosti je viditeľný za oknami aplikácií alebo pozadím pracovnej plochy. Na druhej strane Mica aktualizuje okná aplikácií tak, aby zahŕňali motív a tapetu pracovnej plochy a rozostrovali pozadie. Samotný Microsoft sa vyjadril, že zaoblenie rohov nemá mať vplyv na grafický výkon a všetky grafické efekty boli detailne ladené.

To tiež znamená aj odlišnosť v ich správaní. Napríklad akrylový rozostrovací a priehľadný efekt sa aktualizuje častejšie, Mica efekt naviazaný na rozostrenie pracovanej plochy nie. Vo svojej podstate ide o prekresľovanie pozadia pod aktívnym prvkom. Či už to bude okno alebo menu aplikácie. Niečo podobné je ale vidno už aj teraz vo Windows 10, no povedzme, vo veľmi zjednodušenej forme, oproti tomu, čo nás čaká v Jedenástkach.

Mnohí z nás si myslíme, že dizajnové prvky systému Windows 11, ako je vycentrovaná ponuka Štart a zaoblené rohy, sú inšpirované systémom macOS. Podľa Microsoftu to nie je pravda. Skôr sa prikláňa k tomu, že vyvíjajú dizajn pre ich systém, no môže sa do istej miery podobať na iný vzhľad. Tiež dodáva, že systém Windows je v procese veľkého redizajnu. Potrvá roky, kým bude systém vyzerať, tak ako si to výrobca plne predstavuje.

Zdroj: Windows Latest
Edge a ukážka Fluent dizajnu. Mica ako technológia vzhľadu naviazaná na pozadie pod aplikáciou a Acrylic dizajn aplikovaný na menu aplikácie

Zdroj: Windows Latest

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.