Nadstavba MIUI od spoločnosti Xiaomi v sebe skrýva viacero skvelých možností.

Len málokto však v telefóne objaví úplne všetko, čo dokáže zvýšiť efektivitu práce s ním. Nadstavba systému Android od Xiaomi so sebou prináša množstvo funkcií, ktoré nenájdete v čistom Androide a častokrát ani v telefónoch konkurenčných spoločností. Ak chcete využiť plný potenciál vášho telefónu, mali by ste sa pohrať s nastaveniami a možnosťami telefónu, ktoré ponúka.

Veríme ale, že nadstavba systému Android s označením MIUI môže byť občas komplikovaná na vyhľadanie nejakej tej funkcie, a preto vám prinášame prehľad tých TOP funkcií, ktoré ponúka a mal by ich poznať každý majiteľ telefónu od Xiaomi, Redmi či POCO.

Kopírovanie textu z fotografie

Prvou funkciou, ktorá zaujme pozornosť nejedného používateľa Xiaomi smartfónu s nadstavbou MIUI, je možnosť kopírovania textu z fotografie. Túto funkciu využijú nielen školáci pri školských prácach, ale prakticky ktokoľvek, kto chce svoju fotografiu premeniť na upraviteľný textový dokument. Možnosť kopírovania textu z fotografie prišla do smartfónov s príchodom MIUI 14 a je dostupná pre väčšinu smartfónov od Xiaomi, Redmi aj POCO.

Text z fotografie si skopírujete tak, že túto fotografiu vytvoríte a len dlho podržíte prst na texte. Ten by sa mal automaticky označiť a vy ho môžete skopírovať a vložiť napríklad do poznámok.

Text z obrázka TOP funkcie MIUIZdroj: TOUCHIT
Kopírovanie textu z obrázka

Optimalizované nabíjanie

Rýchle nabíjanie je dnes bežnou súčasťou aj lacnejších telefónov, pričom používatelia majú často obavy, že im takéto nabíjanie degraduje batériu. Ak však využívate smartfón s rýchlejším nabíjaním, nadstavba MIUI vám umožní využiť funkciu optimalizovaného nabíjania. Vďaka nemu si váš smartfón zapamätá, v akých časoch ho zvyčajne nabíjate a prispôsobí tomu rýchlosť nabíjania napríklad aj v noci. Funkciu si aktivujete nasledovne.

  • V aplikácii Zabezpečenie klepnete na možnosť Batéria
  • Následne zvoľte možnosť Batéria a vyberte funkciu Optimalizované nabíjanie
  • Aktivujte si funkciu
Optimalizované nabíjanie TOP funkcie MIUIZdroj: TOUCHIT
Optimalizované nabíjanie

Bočný panel

Efektivitu práce na vašom smartfóne vám môže vylepšiť aj bočný panel, ktorý dokáže vyvolať plávajúce okná. Ak sa teda chcete rýchlo dostať k nejakej aplikácii a využiť možnosti multitaskingu, tak si aktivujte bočný panel, ktorý budete mať poruke v každom prípade. Bočný panel prišiel do Xiaomi smartfónov s nadstavbou MIUI 13, využijú ho teda aj staršie telefóny. Aktivujete ho nasledovne.

  • V nastaveniach smartfónu zvoľte možnosť Ďalšie nastavenia
  • Klepnite na ponuku Plávajúce okná
  • Zvoľte funkciu Bočný panel
  • Aktivujte si ho voľbou možnosti Vždy zobraziť
Bočný panel TOP FUNKCIE MIUIZdroj: TOUCHIT
Bočný panel

Ťuknutie späť

Gestá sú taktiež prednosťou smartfónov s nadstavbou MIUI, najmä ak chcete s telefónom pracovať čo najefektívnejšie. Ovládať svoj smartfón môžete aj poklepaním po jeho zadnej strane, pričom zvoliť si môžete medzi dvojitým a trojitým poklepaním. Pre každé poklepanie si môžete zvoliť inú funkciu, ktorú váš telefón vykoná. Možnosť aktivujete nasledovne.

  • V nastaveniach smartfónu zvoľte možnosť Ďalšie nastavenia
  • Klepnite na možnosť Odkaz na gestá
  • Zvoľte funkciu Ťuknutie späť
  • Vyberte si, ako majú gestá poklepania fungovať
Ťuknutie späť TOP funkcie MIUIZdroj: TOUCHIT
Ťuknutie späť

Motívy

Skvelou funkciou v Xiaomi smartfónoch sú aj Motívy, ktoré vám môžu smartfón upraviť podľa vašich preferencií. Ak by ste chceli, aby vaše používateľské prostredie vyzeralo ako systém iOS, Motívy s tým nemajú problém. Nadstavba MIUI vám však umožní vybrať si samostatné fonty systémového písma, tapety, ikony a ďalšie. Okrem platených motívov máte k dispozícii aj množstvo bezplatných a je len na vás, ako si svoj telefón personalizujete.

Témy TOP funkcie MIUIZdroj: TOUCHIT
Motívy v Xiaomi smartfónoch

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.