Dôvodom sú protiústavné obchodné reštrikcie.

Huawei oznámil podanie žaloby na americký federálny súd. Žalobu podal v štáte Texas z toho dôvodu, že Kongres Spojených štátov opakovane nezvládol hodnoverne podložiť obchodné reštrikcie, ktoré zaviedol v súvislosti s jeho produktmi.

Čínsky technologický gigant verí, že sa mu takýmto spôsobom podarí dosiahnuť rozhodnutie o protiústavnosti americkej legislatívy a trvalý súdny zákaz obchodných reštrikcií uvalených voči Huawei. Problematické znenie americkej legislatívy totiž bráni štátnej administratíve USA v nákupe technológií od Huawei a vzťahuje sa aj na zmluvné vzťahy s tretími stranami využívajúcimi zariadenia tejto firmy.

Huawei tvrdí, že zákaz jeho produktov je nezákonný a obmedzuje spoločnosť v zapojení sa do férovej hospodárskej súťaže. Čínsky výrobca sa tiež vyjadril, že dochádza k porušovaniu princípov deľby moci zakotvených v ústave USA. Kongres, ktorý je tvorcom legislatívy, zároveň vyniesol rozsudok a aj ho vykonal. Stalo sa tak bez akéhokoľvek predošlého úradného či súdneho konania.

Reštrikcie Spojených štátov podľa Huawei takisto bránia v tom, aby mohli používatelia v USA využívať vyspelejšie 5G technológie, čo oneskorí komerčné spustenie 5G. Zároveň sa brzdí proces modernizácie sietí a obmedzenie nákupu zariadení Huawei potláča konkurenciu. Huawei odhaduje, že by mohol pomôcť znížiť náklady na mobilnú infraštruktúru v rozmedzí od 15% do 40%, čo by ušetrilo Severnej Amerike najmenej 20 miliárd USD v nasledujúcich štyroch rokoch.

Zdroj: Huawei

Prečítajte si aj:

Huawei, 5G a bezpečnostné riziká: Ako je to naozaj?

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit