Ak uvažujete nad nákupom smartfónu pod stromček, ste na správnom mieste. Poradíme vám s jeho výberom podľa rôznych kategórií. Pozrite si naše tipy, ktoré odporúčame. Radíme aj pri výbere iných produktov pod stromček, kompletnú vianočnú poradňu nájdete tu>>

Vyberte si  kategóriu:
Nenároční používatelia
Stredná trieda smartfónov
Top modely na trhu
Old-school s dlhou výdržou

 

 

 

Nenároční používatelia

Coolpad Porto E560
Porto_vyd5_nowat
Unikátny telefón svojím dizajnom, zadným krytom s pridaním zmesi kešu orieškov a cenou. V našich končinách je Coolpad menej známou značkou, no v Číne o nej rozhodne vedia. Tento model nevyniká technickým parametrami, no dá sa rozumne používať. Na platforme Android je toto veľmi podarený telefón v spodnej cenovej hranici. Odporúčame využiť selfie kameru a režim skrášľovania.

 

Samsung Galaxy Grand Neo Plus Duos
Grand_vyd5_nowat
Smartfón určený hlavne priaznivcom značky, ktorí si obľúbili prostredné tlačidlo. To nie je dotykové a je to príjemný prvok, ktorý telefóny Galaxy obsahujú. Zaujme 4-ajdrovým CPU, príjemným rozmerom 5,1“ displejom, no a hlavne ide o Dual SIM telefón. Spracovaním sa vám bude určite dobre držať v ruke a celkovo používať.

 

Microsoft Lumia 550
Lumia550_vyd5_nowat
Android nie je pre každého a zo skúseností vieme, že operačný systém Windows je lepšia vstupenka do sveta smartfónov. Odporúčame ho každému, kto nemal ešte podobný telefón a chce si vyskúšať pokročilý operačný systém a svet inštalovania aplikácií. Pritom chce známe prostredie. To vďaka systému Windows 10 Mobile rozhodne získa. A cena? Naozaj smiešna, na to, čo všetko telefón s HD displejom a 4-jadrovým CPU ponúka.
Cena: 129 EUR

 

 

Stredná trieda

Microsoft Lumia 640 Dual SIM
Lumia640_vyd5_nowat
Lumie sa nám páčia, pretože poskytujú používateľom jednoduché prostredie v komplexnosti možností operačného systému. V mierne vyššej cenovej hladine je tu model 640 ako vhodný adept pre strednú triedu. Čo to znamená? V prvom rade lepší procesor, jemne väčšie rozmery, 5“ displej a verziu na dve SIM karty. Ak to nie je pre vás problém, kúpte si s Windowsom radšej model 640 než 550 a zase mierne „upgradujete“.
Sony Xperia M4 Aqua
SonyAqua_vyd5_nowat
Odolný telefón z dielne Sony je samo o sebe zárukou. Môžete ho používať v prašnom prostredí, postriekať vodou a telefónu sa nič nestane. Kvalitné spracovanie je na jednotku a ide o stredne výkonné zariadenie. Veľmi dobre sa používa, chválime fotoaparát, no výčitku dávame 8 GB úložisko, z ktorého mate reálne len polovicu. Ak chcete telefón na behanie, na bežné používanie v práci, čítanie Facebook alebo webu a hlavne aby niečo vydržal, potom je toto vhodný model.
Samsung Galaxy A3
A3_vyd5_nowat
Dizajnová lahôdka od Samsungu. Má síce menšie než HD rozlíšenie displeja, no ten je typu AMOLED. Farebné podanie je nádherné a poznáte ho oproti bežným IPS LCD na prvý pohľad. Mý rýchly 4-jadrový procesor a ak nemáte rozpočet na Galaxy S6, tak toto je model, ktorý určite dávame do pozornosti. Vďaka širokému zornému uhlu šošovky je vhodný na selfie s viacerými ľuďmi naraz.

 

 

 

Top modely na trhu

Honor 7
Honor7_vyd5_nowat
Flagship killer, alebo po našom povedané zabijak vlajkových lodí. Telefón, ktorý má Full HD displej, 8-jadrový CPU a čítačku odtlačkov prstov. Skrátka toto je stroj, ktorý má všetko potrebné a značka Honor ukázala, že vie poskytnúť luxus za extra cenu. Prvotriedne parametre dopĺňa aj funkcia QuickCharge. Nabije telefón za výrazne kratšiu dobu, sa iné telefóny s 3100 mAh akumulátorom nabíjajú.
Sony Xperia Z5 Compact

Z5Compact_vyd5_nowat
Prečo Compact? Pretože Sony pridáva „nabušenú“ výbavu do malého tela. Je to neuveriteľne šikovný telefón na akékoľvek používanie. Nie je tu FHD displej (ktorý aj tak nikto nepotrebuje), no je tu technologická výbava, ktorá odpovedá top modelom na trhu. Žiadna „prerastená krava“ ale šikovný telefón na čokoľvek. Je odolný voči prachu a vode a treba s ním fotiť. Lebo Sony je na fotografie expert.
Samsung Galaxy S6 edge

GalaxyS6_vyd5_nowat
Dosť bolo hejtovania nového Galaxy. Nie je to najdokonalejší telefón, no povedzme si rovno. Samsung je inovátor a prináša to, čo iní (snáď) uvedú za rok či dva. Špičkové telo, spracovanie, rozšíriteľnosť funkcií bočných displejov a vysoký výkon. Toto je mobil na všetko – na hranie, na prácu, na filmy, na hudbu. A samozrejme, na fotografie. Zabudnite na kompakt. Ak máte Galaxy 6, nič viac so sebou ťahať netreba. Parametre nemá zmysel rozoberať, je to jednoducho superstroj.

 

 

Old-school, dlhá výdrž, pre prípad „keby niečo“

Samsung E1200 2G

Samsung_E1200_vyd5_nowat
Nezabudli sme ani na tých, čo potrebujú špecifický telefón, napríklad obyčajný s výdržou viac ako 2 týždne. Presne takýto mobil má v ponuke operátor 4ka a my ako používatelia high-end telefónov ho vnímame pozitívne. Na chatu, na dlhé cesty ako záložný komunikátor je toto ideálne zariadenie. Ak bude treba podporuje EDGE pripojenie a má základný organizér. Cena? Naozaj zadarmo, prakticky povinná výbava pre každého turistu s Androidom.
Cena: 14 EUR
Nokia 130

Nokia130_vyd5_nowat
Nokia má vo svojom portfóliu veľkú skupinu zariadení tohto typu. Vybrali sme tento, ktorý vydrží celý mesiac v pohotovostnom režime. Má síce malý displej s rozlíšením len 128 × 160 px, no reálne veľa nepotrebujete. Má Bluetooth 3.0 FM rádio a organizačné aplikácie. Nechýba ani MP3 prehrávač a podpora pre microSD karty do 32 GB. Celkom podarená výbava na „hlúpy telefón.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.