Nedostatok úložiska sa dá vyriešiť rôznymi spôsobmi.

Keďže iPhone nemá slot na microSD kartu, výrobcovia príslušenstva umožňujú rozšíriť dostupné úložisko v telefóne pomocou USB kľúčov. Tie majú dva konektory – USB a Lightning. Ich používanie je však niekedy nepohodlné, najmä ak chcete mať externé úložisko neustále pripojené k telefónu. Pri nosení zariadenia vo vrecku nohavíc je to otravné.

SanDisk preto prichádza s novým riešením. Spoločnosť vyrobila ochranný obal, ktorý má v sebe zabudované 32 až 128 GB úložisko. Ceny sú v prepočte nasledujúce: 32 GB (54 eur), 64 GB (90 eur) a 128 GB (117 eur). Príslušenstvo je aktuálne dostupné iba pre modely iPhone 6 / 6s a jeho výhoda spočíva v tom, že iPhone môže byť neustále pripojený k externému úložisku. A ochranný obal sa ešte postará o to, aby telefón prežil prípadné pády.

Dalo by sa teda povedať, že ide o tzv. win-win situáciu. Do úvahy treba brať aj pomerne vysokú cenu príslušenstva – od 60 dolárov do 130 dolárov a fakt, že na externé úložisko si nahráte iba multimédiá. Aplikácie si do obalu nenainštalujete, ale ak si chcete so sebou nosiť bohatú knižnicu fotiek, videí a mp3 súborov, možno toto príslušenstvo oceníte.

K správnej funkčnosti pamäťového doplnku je potrebné stiahnuť príslušnú aplikáciu od SanDisku. Vďaka nej budete môcť nastaviť automatické zálohovanie fotoaparátu a súborov na toto pamäťové médium. Samozrejmosťou je šifrovanie iXpandu pomocou hesla tak, aby k vašim údajom nikto bez povolenia nepristupoval.

Obal sa k iPhonu pripojí pomocou Lightning konektora. Telefón môžete nabíjať aj priamo cez puzdro, využijete k tomu zabudovaný microUSB konektor. K dispozícii je dokonca batériový modul s kapacitou 1900 mAh, ktorý je možné pripnúť na chrbát obalu a predĺžiť tak výdrž iPhonu. Ten je potrebné kúpiť samostatne, stojí 36 eur.

Cenu a dostupnosť pre náš trh zatiaľ nepoznáme, obal sa predáva v červenej, šedej, modrej a slabo modrej farbe.

Na článku spolupracoval Miroslav Illéš.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit