Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

E-shop Alza.sk od februára 2024 vlastní certifikát Udržateľný e-shop roka pre slovenský a český trh, ktorý udeľuje Heureka.sk. Väčšinu objednávok do svojich výdajných schránok, AlzaBoxov, nebalí a vďaka hustej sieti po celom Slovenku, Česku a Maďarsku a ich 24-hodinovej prevádzke tak prispieva k ochrane životného prostredia.

Alza.sk razí cestu k bezobalovej logistike prostredníctvom projektu Nebalenie. Transformuje tak prístup k zbytočným obalovým materiálom v logistike a snaží sa dosiahnuť víziu „Jediný udržateľný obal je žiadny obal“. Alza.sk tým zjednodušuje procesy, eliminuje nadbytočné obaly, šetrí náklady a chráni životné prostredie. Opatrenie zahŕňa obmedzenie obalov tovaru v AlzaBoxoch a firemnej predajnej sieti, kde sa balia zásielky s viac ako štyrmi položkami. „Ak je balenie potrebné, využívame recyklovateľné obaly. Privátne značky AlzaPower a AlzaEco sú navyše balené výhradne do papierových obalov bez chemických polepov,“ upozorňuje PR manažérka Alza.sk Eliška Čeřovská. Týmto spôsobom firma ušetrila takmer 78 ton plastu, mesačne sú to až 4,3 tony obalového materiálu. 

„Samotné doručovanie do AlzaBoxov je tiež šetrnejšie k životnému prostrediu a znamená o 32 % menej CO2 emisií vo vzduchu. Podľa našich dát navyše prejde balíček doručovaný do AlzaBoxu o 30 % kratšiu trasu ako ten, ktorý sa doručuje zákazníkovi na adresu. Jeho uhlíková stopa je tak nižšia,“ vysvetľuje Eliška Čeřovská. Navyše vďaka 24-hodinovej prevádzke AlzaBoxov môže Alza.sk zaisťovať efektívnu distribúciu mimo dopravnej špičky. Inštalácia AlzaBoxov tiež prispieva k redukcii počtu zásielok doručovaných na konkrétnu adresu o 35 %.

Výdajné boxy disponujú 100-tisíc schránkami

Zákazníci na Slovensku, v Česku a Maďarsku môžu využiť už takmer 293-tisíc jednotlivých výdajných schránok. „Na Slovensku máme aktuálne viac ako 700 AlzaBoxov a zamieri do nich viac ako 65% (alebo 2 tretiny) všetkých objednávok Alza.sk. Využitím výdajných boxov šetríte planétu. Ďakujeme,“ odkazuje Čeřovská. Aj zákazníci si AlzaBoxy pochvaľujú, najmä službu „Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe“ máš: „Objednávali sme na poslednú chvíľu, tovar bol hneď ráno pripravený v AlzaBoxe, nie je čo vyčítať! Odporúčam,“ píše na webe Heureka.sk zákazníčka Michaela a s pozitívnou recenziou sa pridáva aj zákazníčka Barbora: „Služba Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš je top!!!“ AlzaBoxy fungujú 24 hodín 7 dní v týždni a sú prvou sieťou výdajných miest, do ktorej ponúkajú možnosť doručenia všetci kľúčoví dopravcovia. „AlzaBoxy na všetkých trhoch spolu aktuálne disponujú mesačnou doručovacou kapacitou viac ako 8 miliónov balíčkov a tento počet neustále narastá,“ hovorí Čeřovská.

Environmentálne vyúčtovanie Spoločnosť Alza.sk sa stará o životné prostredie aj ďalším spôsobom. V roku 2023 odovzdala k spätnému odberu takmer 366,4 ton elektrozariadení a batérií (a akumulátorov). „Zákazníci môžu pri nákupe nového tovaru bezplatne odovzdať elektrospotrebiče rovnakého typu na ktorejkoľvek z našich predajní, teda kus za kus. Zároveň zákazníkom umožňujeme odovzdať bez povinnosti nákupu aj staré elektrozariadenia, pri ktorých nepresahuje ani jeden z vonkajších rozmerov 25 cm, batérie a akumulátory,“ hovorí Čeřovská. Alza.sk od zákazníkov odoberá aj veľké domáce spotrebiče a televízory, a to pri zakúpení nového spotrebiča v rámci služby „Vynesieme. Zapojíme“.

Značky: