Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Mitsubishi Motors Europe odhaľuje druhú fázu európskych modelových noviniek pro rok 2023, tentokrát v podobe úplne nového modelu COLT v nadväznosti na marcové uvedenie novej generácie ASX.

Od premiéry modelu COLT v roku 1978 sa v rámci šiestich generácií predalo viac 5,1 miliónov áut s týmto označením. Úplne nový COLT, teraz v siedmej generácií, je postavený na podvozkové platforme CMF-B automobilovej aliancie Renault-Nissan-Mitsubishi.

Úplne nový COLT bol navrhnutý pre mestských užívateľov hľadajúcich prepracované riešenie k naplneniu individuálnych potrieb mobility. COLT je ideálnym parťákom pre pohyb v meste, ktorý za týmto účelom ponúka elegantný design, niekoľko úsporných pohonov (vrátane plne hybridného), pokrokové technológie a rôzne možnosti personalizácie.

„V nadväznosti na marcové uvedenie nového ASX je tu úplne nový COLT, ktorý znamená návrat Mitsubishi Motors do kľúčového európskeho segmentu kompaktných áut a zároveň návrat ikonického továrenského označenia tohoto modelu,“komentujeFrank Krol, prezident a CEO spoločnosti Mitsubishi Motors Europe. „Nový COLT prináša celú radu vyspelých technológií a pohonov – vrátane plne hybridného – a bude zásadným vylepšením našej produktovej ponuky.“

Design

Úplne nový COLT zaujme dynamickým a moderným designom zvonku aj vnútri. Predná časť je orámovaná full-LED svetlometmi. Na druhej strane LED svetla denného svietenia dávajú úplne novému COLTu jedinečnú optickú signatúru, ktorá je odrazom vizuálnej identity „Dynamic Shield – Dynamický štít“ áut Mitsubishi. Vo vyšších úrovniach výbavy potom svetla denného svietenia pod hlavnými svetlometmi ešte umocňujú dynamický vzhľad auta. Krivky kapoty vedú oko pozorovateľa dolu, kde akcentuje kultový emblém Mitsubishi s tromi diamanty, orámovaný moderným osvetlením.

Keď sa pohľad presunie k boku úplne nového COLTu, z proporcií auta je zrejmé, že bol vyvinutý špeciálne pre mestské prostredie: je na prvý pohľad štýlový, sebavedomý, agilný a pripravený vysporiadať sa s nástrahami akejkoľvek cesty.

Tento motív pokračuje i na zadnej časti s označením COLT a slovným označením značky Mitsubishi; štylistické stvárnenie potom završuje spojler spoločne s ochranným krytom nárazníku s poukazom na robustný výzor auta.

Vonkajší design úplne nového COLTu ďalej stavia na ponuke piatich atraktívnych odtieňov  karosérie: metalická čierna Onyx, červená Red, modrá Royal a šedá Volcanic, resp. pastelová biela Arctic.

Výbavové stupne a design

Na mesto zameraný vonkajší design úplne nového COLTu je možné ešte vylepšiť v závislosti na stupni výbavy: INFORM, INVITE, INTENSE a INSTYLE. Prostredníctvom jednoducho postavenej ponuky výbav možno decentne zmeniť výsledný vonkajší charakter auta, napríklad pomocou rôznych farieb vonkajších prvkov auta (zrkadiel, bočných líšt, spojleru a ochranného krytu nárazníka), resp. prevedením kolies (15″ oceľové kolesá a 16 nebo 17″ liate kolesa).

V interiéry úplne nového COLTu potom ponúkane štylistické prvky prepožičiava kabíne špecifický charakter prostredníctvom rôznych materiálov vylepšujúcich vzhľad a atmosféru. Agilní prístup k designu úplne nového COLTu ide ruku v ruke s digitálnym prostredím na palube auta, za ním stojí systém SDA (s 7″ alebo 9,3″ displejom) a digitálny prístrojový štít (7″ nebo 10″).

Pro všetky výbavové línie úplne nového COLTu je k dispozícii bohatá ponuka prvkov príslušenstva, aby si každý zákazník mohol svoje auto upraviť podľa vlastných potrieb – napríklad vyklápacie ťažné zariadenie, strešný box nebo obojstranná rohož batožinového priestoru. V dlhom zozname prvkov príslušenstva si vyberie skutočne každý.

Mitsubishi COLTZdroj: Mitsubishi
Mitsubishi COLT

Pohony

Úplne nový COLT prináša najnovšie technológie pohonu a ponúka niekoľko možností výberu v súlade s potrebami náročného európskeho segmentu malých áut – hlavne v zmysle jazdných vlastností a hospodárnosti prevádzky.

Základnou motorizáciou je moderný benzínový trojválec 1,0 s výkonom 65 koní, spolupracujúci s päťstupňovou manuálnou prevodovkou. Pre záujemcov o dynamickejšie zvezenie je k dispozícii preplňovaný benzínový trojválec 1,0 s výkonom 90 koní so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou.

A pro svet, kde sa jazdné schopnosti merajú efektívnejšou prevádzkou a nižšími výfukovými emisiami, si úplne nový COLT pro európsky trh pripravil elektrifikovaný plne hybridný pohon (HEV): ten kombinuje benzínový štvorválec 1,6 v spojení s prepracovanou automatickou prevodovkou (podporujúcou rôzne režimy). Maximálny systémový výkon v tomto prípade činí 145 koní.

Súčasťou hybridného systému je 36kW elektromotor, vysokonapäťový štartér / generátor energie a batéria s kapacitou 1,2 kWh na podporu spaľovacieho motora vrátane schopnosti rekuperovať brzdnú energiu v prospech nižšej spotreby. Hybridní systém bude vo svojom živle predovšetkým v meste, kde sa auto môže až 80 % času pohybovať v elektrickom režime (EV).

K ešte vyššej miere kontroly nad dynamikou a jazdným správaním úplne nového COLTu  prispieva systém Multi-Sense, ovládaný cez rozhranie SDA a umožňujúci šoférovi meniť jazdne režimy, reakcie riadenia a hnacej sústavy podľa momentálnych potrieb a prianí.

Všetky druhy pohonu budú k dispozícii od uvedenia do predaja v Januári 2024.

  • 1,0 MPI: Benzínový trojválec s viacbodovým vstrekovaním a päťstupňovou manuálnou prevodovkou. Výkon: 65 k, emisie CO2: 119-122 g/km
  • 1,0 MPI-T: Preplňovaný benzínový trojválec s viacbodovým vstrekovaním a šesťstupňovou manuálnou prevodovkou. Výkon: 90 k, emisie CO2: 118-121 g/km.
  • 1,6 Hybrid (HEV): Benzínový motor s dvoma elektromotormi a batériou s kapacitou 1,2 kWh v kombinácii s automatickou prevodovkou podporujúcou viac režimov. Systémový výkon: 145 k, emisie CO2: 93-101 g/km.

Bezpečnosť, praktické funkcie a pohodlie

Úplne nový COLT prináša najnovšie systémy pasívnej i aktívnej bezpečnosti pro pohodlnejšie a bezpečnejšie cestovanie.

Základom je zosilnená konštrukcia auta so zachovaním neporušeného priestoru kabíny pre prípad, že by došlo na najhoršie. Tento základný stavebný blok je však len začiatkom, na ktorý naväzuje sústava airbagov, opierok hlavy a bezpečnostných pásov s predpínačmi a obmedzovačmi záťaže na ochranu pred zranením posádky.

Ochranu ostatných účastníkov cestnej premávky zvyšuje prevedenie kapoty, predného nárazníku, svetlometov a spodnej časti čelného skla pre prípad zrážky s chodcom. To je však len jeden z dielikov skladačky, ktorá zahrňuje radu vyspelých systémov na podporu riadenia (ADAS), prispievajúcich k aktívnej bezpečnosti i istote za volantom.

Vo výbave úplne nového COLTu, zaradeného do segmentu B, nájdeme kolekciu ultrazvukových, optických a radarových senzorov, ktoré sprostredkujú 360° prehľad o dianí okolo vozidla a podporujú ucelenú sústavu systémov ADAS na podporu bezpečnosti posádky i ostatných účastníkov cestnej premávky, resp. menšiu únavu vodiča za volantom.

Z bezpečnostných systémov pre úplne nový COLT vymenujme adaptívny tempomat (ACC) s funkciou Stop & Go, systém sledovania okolia vozidla, automatické prepínanie diaľkových svetiel, varovanie pred nebezpečím v slepom uhle, systém zmierňovania následkov čelnej kolízie, varovanie pri opustení jazdného pruhu, systém pro udržovanie vozidla v jazdnom pruhu, parkovací asistent, systém monitorovania premávky za vozidlom a rozpoznávanie dopravných značiek.

K čo najpríjemnejšiemu pobytu na palube auta prispieva rada komfortných funkcií vrátane vyhrievania volantu a sedadiel, elektrické parkovací brzdy a systému bezkľúčového ovládania – inteligentný kľúč úplne nového COLTu sám rozpozná, že vodič odchádza od vozidla, a keď odíde ďalej než cca 1 meter, auto sa automaticky zamkne.

Digitalizácia a konektivita

Zrejme neprekvapí, že vo svete, ktorému vládne digitalizácia, i úplne nový COLT prichádza s najrôznejšími funkciami konektivity.

Kľúčová je predovšetkým bezpečnosť vrátane štandardnej funkcie eCall, ničmenej konektivita úplne nového COLTu ide omnoho ďalej, napríklad v podobe technológií Apple CarPlay a Android Auto k prepojeniu užívateľovho digitálneho prostredia s kabínou auta. K ovládaniu slúži multidotykový displej s kapacitnou väzbou (o veľkosti 7″ alebo 9,3″) – alebo technológie hlasového ovládania, ktorá je v stále vyššej obľube v súvislosti s všadeprítomnými digitálnymi asistentami.

Systémy palubného infotainmentu ďalej podporujú bezdrôtové nabíjanie mobilných zariadení a zahrnujú dva USB porty. Na prianie je k dispozícii audiosystém BOSE Premium pre prekreslenejší zvuk v kabíne.

Systém ozvučenia BOSE Premium bol navrhnutý tak, aby zaistil precízne podanie zvuku prostredníctvom deviatich reproduktorov vrátane nového otvoreného subwooferu typu FAS (Fresh Air Subwoofer). V prípade konštrukcie ozvučenia FAS nie je nutné používať tradičné puzdro subwooferu, pretože hlboké basy sa do kabíny prenášajú patentovaným systémom kanálov začlenených do konštrukcie auta po pravej strane batožinového priestoru.

Kvalitu zvuku ďalej vylepšuje sedem kanálov užívateľského nastavenia ekvalizéra, funkcia kompenzácie podľa rýchlosti jazdy a funkcia vylepšovania harmonických frekvencií motora.

Z pohľadu vodiča je dôležité, aby všetky dôležité informácie boli sprostredkované v čo najčitateľnejšej forme. Úplne nový COLT môže byť vybavený digitálnym prístrojovým štítom (o veľkosti 7 nebo 10″), zobrazujúcim množstvo kľúčových údajov vrátane možnosti individuálneho nastavenia podľa vlastného vkusu.

Pomocou technológie Multi-Sense pre úplne nový COLT je možné upravovať prostredie v interiéry, napríklad voľbou farby dekoračného osvetlenia kabíny alebo výzoru prístrojového štítu.

Na úplne nový COLT sa podobne ako na všetky vozidlá Mitsubishi Motors predávané v Európe bude vzťahovať Záruka kvality Mitsubishi Motors s cieľom uistiť zákazníkov o kvalite vozidiel Mitsubishi a dôvere, ktorú do svojich áut táto značka vkladá.

Na úplne nový COLT sa podobne ako na ďalšie vozidlá z modelovej ponuky tejto značky vzťahujú tieto výhody:

  • Päťročná továrnická záruka (s obmedzením na 100 000 km)
  • Dvanásťročná záruka proti prehrdzaveniu karosérie
  • Osemročná záruka na batériu systému pohonu a zachovanie jej kapacity (s obmedzením na 160 000 km)
  • Až 15 ročná asistenčná služba (MAP)

Značky: