Telefóny kórejskej spoločnosti sú prvými, ktoré ho majú vo svojej výbave.

Spoločnosť Samsung pred pár dňami predstavila tri vlajkové telefóny Galaxy S24, S24+ a S24 Ultra. Aj táto generácia smartfónov je takmer na nerozoznanie od tej predchádzajúcej, avšak podstatné zmeny sa neudiali iba v ich vnútri, ale aj na ich povrchu. Doteraz sa síce pomerne veľa hovorilo o tenších rámikoch alebo plochých displejoch modelu Ultra, avšak nemenej zaujímavou zmenou je aj nové ochranné sklo Gorilla Armor, ktoré nahrádza staršiu generáciu Gorilla Glass Victus 2 zo série Galaxy S23, ako aj ďalších vlajkových telefónov.

Doterajšie riešenia ochranných skiel spoločnosti Corning sa sústredili na mechanickú odolnosť, pričom odolnosť voči škrabancom bola roky na rovnakej úrovni. V každom prípade aj to postačovalo, aby moderné smartfóny s ochranou Gorilla Glass Victus 1 a 2 boli dostatočne odolné voči poškriabaniu, napríklad kľúčmi, a ďalším bežným používaním.

Sklo Gorilla Armor: Nová úroveň ochrany displejovZdroj: Samsung
Odolnosť skla Gorilla Armor bola testovaná v laboratórnych podmienkach

S novou generáciou vlajkových telefónov spoločnosti Samsung bolo na trh uvedené aj nové ochranné sklo Gorilla Armor, ktoré chráni prednú časť Galaxy S24 Ultra. Ide tak o prvý model, ktorý túto ochranu dostal. Sklo Gorilla Armor je podľa testov spoločnosti Corning štyrikrát odolnejšie voči mikroškrabancom a každodennému opotrebovaniu ako bežné minerálne sklo. 

Veľmi dôležitým ukazovateľom odolnosti skla Gorilla Armor je aj zvýšená odolnosť voči pádom na betón. Toto sklo je totižto až trikrát lepšie ako konkurenčné minerálne sklo. Gorilla Armor má dokonca o 75 % nižšie odrazy ako priemerné minerálne sklo, čím sa dosiahla vysoká úroveň optickej čistoty.

Gorilla Glass Victus 2Zdroj: GSMArena
Už sklo Gorilla Glass Victus 2 ponúkalo vysokú odolnosť voči pádom na betón

Pokým vyššie spomenuté údaje vyzerajú “papierovo” dobre, tak je potrebné podotknúť, že spoločnosť Corning pri skle Gorilla Armor nespomenula medzigeneračné vylepšenia oproti sklu Gorilla Glass Victus 2, ktoré chráni modely Galaxy S24 a S24+. Nespravila tak ani v prípade odolnosti voči poškriabaniu, ani v prípade odolnosti voči rozbitiu.

Do tejto problematiky pravdepodobne viac svetla prinesú aj testy odolnosti, ktoré robia youtuberi, ako napríklad Zack Nelson z kanála JerryRigEverything. Pravdepodobne až vtedy zistíme, aké odolné je nové sklo Gorilla Armor skutočne.

Zdroj: AndroidPolice

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.