Microsoft vysvetlil, prečo je to tak.

Správu o tom, ako firma pristupuje k aplikáciám v operačnom systéme publikoval server Windows Latest. Pozrime sa na to zo širšieho hľadiska. Operačný systém je základ na to, aby ste mohli používať počítač a pokiaľ možno na ňom nejakým spôsobom začať pracovať.

Profesionáli a pokročilejší používatelia si nainštalujú vlastné aplikácie, ostatní spravidla takisto. Toto platilo vždy a či už ste potrebovali základ alebo niečo navyše, mali ste k dispozícii internetový prehliadač, program na kreslenie, kalkulačku alebo napríklad písanie formátovaného textu.

Ak ste potrebovali niečo navyše, nainštalovali ste si to. Situácia sa ale mení a Microsoft množstvo aplikácií dáva ako voliteľné. Teda niektoré v systéme stále nájdete ale dajú sa odinštalovať. Takto je to napríklad už aj s Poznámkovým blokom. V systéme ho stále nájdete ale už sa dá odstrániť. Kedykoľvek ho zase pridáte cez Microsoft Store.

notepad uninstall

Sú ale programy, ktoré sa odinštalovať nedajú, minimálne nie bežným spôsobom. Takým je aj nový Edge na jadre Chromium, ktorý Microsoft nainštaloval v jednej zo svojich kumulatívnych aktualizácií. Je naviazaný na systém a poskytne jadro prehliadača pre rôzne procesy a vstavané aplikácie či funkcie.

Nech už sa to mnohým páči alebo nie, systém prehliadač potrebuje. Podobne je to aj s aplikáciou Váš telefón. Odstrániť sa nedá bez ohľadu na to, či ju potrebujete alebo nie.

V poslednom čase je odstraňovanie aplikácií istá móda. My však súhlasíme s tým, že výrobca systému ich tam dáva z komplexnejšieho dôvodu. Pripadá nám prirodzené, že sa systém nedá „rozobrať“. Aplikácie, ktoré nechcete, nemusíte používať a nijako vám nebudú prekážať.

Zdroj: Windows Latest

Prečítajte si aj:

Windows 10 má problém s režimom spánku. Ako ho opraviť?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.