Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Wizz Air, jedny z najrýchlejšie rastúcich aerolínií v Európe a popredný nízkonákladový dopravca v strednej a východnej Európe, oslavujú jedinečný míľnik. Počet lietadiel vo flotile Wizz Air sa vyšplhal na hodnotu 100. Pri tejto príležitosti odhalili Wizz Air v Budapešti mimoriadne efektívne lietadlo Airbus A321 v špeciálnej úprave.

Okrem toho, uvedomujúc si neustále rastúcu dôležitosť spoločnosti Wizz Air pre komunitu, ktorej slúži, ohlásili založenie WIZZ Nadácie (WIZZ Foundarion). Tá sa zameria na štyri odlišné oblasti: zdravie, vzdelanie, starostlivosť o deti a pomoc v núdzi.

Flotila leteckej spoločnosti Wizz Air dosiahla 100 lietadiel za iba 14 rokov od spustenia svojej činnosti. Poskytla skutočne nízke ceny cestovného celkovo pre viac ako 155 miliónov pasažierov a sprístupnila letecké služby pre čoraz viac ľudí. Ambíciou Wizz Air je preniknúť do TOP 5 aerolínií v Európe. Bude preto pokračovať v budovaní svojej siete a najnižšími cenami podporovať trhy s nedostatočnou ponukou leteckých služieb. Plán rastu je podporený záväznými objednávkami na dodávku ďalších 268 moderných lietadiel do roku 2026.

Flotila sa rozrastie na takmer 300 lietadiel s celkovou kapacitou 100 miliónov pasažierov ročne. O dopravu sa bude starať tím 10-tisíc kolegov. Silné zameranie sa na digitalizáciu ešte viac zvýši prozákaznícku orientáciu spoločnosti Wizz Air a pritom zvýši efektivitu biznisu.

Esenciálnym aktívom v mimoriadne nízkonákladovom biznis modely je moderná flotila WIZZ s priemerným vekom lietadiel 4,6 roka a výhodami revolučného Airbusu A321 – najefektívnejšieho jednouličkového lietadla. Vyšší počet sedadiel v porovnaní s Airbusom A320 znamená, že Airbus A321 je efektívnejší a ekologickejší. A321ceo prináša 10-percentnú úsporu v porovnaní s Airbusom A320ceo. Do roku 2023 bude modelu Airbus A321 patriť 75 percent sedadiel vo flotile Wizz Air. Ďalšia zmena naštartuje v roku 2019, keď Wizz Air získa prvé z 256 objednaných lietadiel z rodiny Airbus A320neo, ktoré vďaka novej technológii prinesú ďalšiu 10-percentnú úsporu nákladov v porovnaní s Airbusom A321neo. Lietadlá bude poháňať motor Pratt & Whitney PW1100G-JM, najekologickejší a najtichší motor v triede, ktorý prinesie minimálne 16-percentnú úsporu paliva v porovnaní s A321ceo.

József Váradi, generálny riaditeľ Wizz Air povedal: „Keď sme v roku 2004 spustili Wizz Air, vedeli sme, že aerolínie môžu zmeniť životy ľudí, sprístupniť lietanie pre viac ľudí ako kedykoľvek predtým. Zameranie sa výhradne na dosiahnutie najnižších možných prevádzkových nákladov, a s tým súvisiaca schopnosť ponúknuť najnižšie ceny na trhu, doviedla Wizz Air k 100-lietadlovým aerolíniám iba 14 rokov po prvom lete. Ešte pôsobivejší rast je pred nami s dodaním revolučného Airbusu A320neo na začiatku roku 2019. Pokračujúca podpora partnerov Airbus a Pratt & Whitney, rovnako ako nedávno udelené kreditné ratingy v investičnom pásme, nás ženú vpred k dosahovaniu našich cieľov byť bez diskusie líder v nákladovosti a jedna z TOP 5 aerolínií v Európe, ktorá poskytuje bezproblémové a unikátne cestovné príležitosti za najnižšie ceny pre čoraz viac pasažierov.“

“Wizz Air odštartoval pred 14-timi rokmi so svojim prvým lietadlom Airbus. Dnes sa z WIZZ stal skutočne úspešný príbeh. Sme hrdí, že zohrávame kľúčovú rolu na tejto ceste, poskytujúc najefektívnejšie lietadlá s najnižšími prevádzkovými nákladmi v kombinácii s neprekonateľným komfortom v najširšej jednouličkovej kabíne na nebi,“ hovorí Eric Schulz, Chief Commercial Officer spoločnosti Airbus

“Naše motory V2500 poháňajú Wizz Air od prvého letu v roku 2004, a je nám česť poháňať dnes už ich sté lietadlo,“ povedala Jessica Villardi, regionálna viceprezidentka pre Európu, Rusko a krajiny CIS v Pratt & Whitney. “Tešíme sa na pokračovanie spolupráce s WIZZ v nadchádzajúcich rokoch.”

 

Značky: