Plány spoločnosti sa menia.

Xiaomi v roku 2023 predstavilo MIX Fold 3, ktorý zostal po vzore svojich predchodcov exkluzívne dostupný iba pre čínsky trh. V nadväznosti na vývoj trhu so skladacími telefónmi sa už niekoľko mesiacov očakáva, že aj Xiaomi na ten globálny uvedie svoje skladacie zariadenia počnúc modelmi Xiaomi Fold 4 a Flip. Netreba však zabúdať, že práve Samsung je v tejto oblasti najaktívnejší, keďže tento rok predstaví už svoju 6. generáciu skladacích telefónov. Okrem Samsungu sú na globálnom trhu aktívne aj spoločnosti Oppo a OnePlus, pričom netreba zdôrazňovať, že práve skladacie telefóny spoločnosti Xiaomi na tomto trhu chýbajú.

Hoci pred pár mesiacmi sa skutočne objavili náznaky uvedenia skladacích telefónov spoločnosti Xiaomi aj na globálny trh, tak teraz sa zdá, že veci okolo neho sa začínajú mierne komplikovať. Je však isté, že Xiaomi na modeli MIX Fold 4 pracuje, avšak v tejto fáze vývoja nie je jasné, na ktoré trhy sa aj skutočne dostane. Portál Xiaomiui informuje, že interný názov tohto telefónu je „Goku“ a používa číslo modelu „N18“. 

Xiaomi Mix Fold 3 so štyrmi fotoaparátmi LeicaZdroj: Xiaomi
Ani Xiaomi Mix Fold 3 so štyrmi fotoaparátmi Leica sa nedostal na globálny trh

V súvislosti s uvedením MIX Fold 4 sa objavili aj nové informácie, ktoré by mohli mať negatívny vplyv na jeho uvedenie na globálny trh. Tomu doteraz predchádzali dva kódy (2405CPX3DC a 2405CPX3DG), čo vyvolávalo dojem, že jeden z týchto kódov patrí aj globálnemu modelu. Aktuálne sa však v databáze nachádza už iba jedno číslo modelu (24072PX77C). Keďže sa na konci kódu nachádza písmeno C, tak s najväčšou pravdepodobnosťou ide o čínsky model. To by mohlo nakoniec znamenať, že séria Xiaomi MIX Fold aj naďalej zostane dostupná iba pre Čínu.

Očakáva sa, že aj model MIX Fold 4 bude vybavený kvalitným kamerovým systémom. Aj napriek jeho vysokým kvalitám by nemal prekonať aktuálne najlepší fotomobil od Xiaomi, ktorým je Xiaom 14 Ultra. MIX Fold 4 bude mať systém štyroch kamier s hlavným 50 Mpx fotoaparátom. Ten bude mať senzor Light Hunter 800 (Ovx8000), ktorý sa nachádza aj v Redmi K70 Pro.

Xiaomi Mix Fold 3Zdroj: Xiaomi
Kamerový systém Xiaomi Mix Fold 3

V zostave fotoaparátov sa bude nachádzať aj teleobjektív s 2× zoomom. Ten bude dopĺňať 16 Mpx senzor Omnivision OV60A. Dobrou správou však je, že tento senzor bude sprevádzať 10 Mpx senzor S5K3K1 (nachádza sa napríklad v Galaxy S23 a Galaxy S22) s teleobjektívom s 5× optickým zoomom. Vo výbave sa bude samozrejme nachádzať aj ultraširokouhlý 13 Mpx fotoaparát so senzorom OV13B. Obidve selfie kamery so senzorom OV16F budú mať rozlíšenie 16 Mpx.

Vo výbave MIX Fold 4 by nemali chýbať lepšie displeje, ktoré tento skladací telefón medzigeneračne posunú na novú úroveň. Okrem vyššie spomenutých parametrov sa očakáva, že MIX Fold 4 do svojej výbavy dostane čip Snapdragon 8 Gen 3, 16 GB RAM, prepracovaný pánt, až 1 TB úložisko a batériu s kapacitou 5 000 mAh a 100 W nabíjanie. Nie je dokonca vylúčené, že tento skladací telefón bude podporovať aj novú generáciu 5G pripojenia.

Xiaomi Mix Fold 3Zdroj: Xiaomi
Xiaomi Mix Fold 3

Tak či onak, stále nie je jasné, či sa tento telefón dostane na globálny trh. Ak by však bola jeho dostupnosť pre globálny trh zrušená/odložená, napríklad kvôli modelu Xiaomi 14 Ultra, tak nie je vylúčené, že Xiaomi svoj prvý skladací telefón na globálny trh nakoniec predsa len uvedie.

Získa nakoniec tento titul skladacie véčko Xiaomi Flip?

Zdroj: Xiaomiui

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.