Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Celosvetová pandémia nového koronavírusu so sebou priniesla významné obmedzenia. Jedným z tých zásadných je odporúčanie obmedziť návštevy najohrozenejšej skupiny obyvateľstva – seniorov. Možným riešením  je monitorovanie stavu samostatne žijúcich seniorov pomocou inteligentných senzorických zariadení RITA24, ktoré sú dnes cenovo najdostupnejším a užívateľsky najpríjemnejším variantom ochrany osamelo žijúceho seniora.

V prípade krízových situácií aplikácia RITA Control automaticky upozorní používateľov SMS správou alebo emailom. Počas bežného režimu je vďaka nej možné prehľadne sledovať pohyb seniora po domácnosti s vysokou mierou súkromia.

Ako systém funguje?

Senzory RITA24 sa počas prvých dvoch týždňov učia správaniu seniora. Zmapované návyky následne monitorujú a v prípade, že dôjde k výraznejšej odchýlke, okamžite informujú rodinu o kritickom stave. Vďaka nepretržitému monitorovaniu a inteligentne nastavenému systému dokáže RITA24 rizikové situácie vyhodnotiť veľmi presne.

Systém RITA24 starostlivo monitoruje situáciu v domácnosti a dokáže:

  • identifikovať neobvyklú aktivitu v byte,
  • ohlásiť neočakávaný odchod z domova počas noci,
  • spoznať otvorené vchodové dvere,
  • upozorniť na nezvyčajne dlhý odchod,
  • rozoznať dramatické zníženie pohybu, čo môže znamenať, že osoba je náhle nepohyblivá,
  • všimnúť si zmeny teploty v byte,
  • upozorniť na pohyb v byte v čase neprítomnosti (ako štandardný bezpečnostný alarm).

V prípade zistenia potenciálne rizikovej situácie systém RITA24 okamžite odošle notifikáciu v podobe SMS alebo e‑mailu. Tak dokáže včas upozorniť na riziká, pri ktorých záleží na každej minúte.

RITA24 nie je medicínsky prístroj ani priemyselná kamera. Preto nešpehuje človeka ani nesleduje jeho životné funkcie pomocou zabudbuteľného náramku. Monitoruje iba jeho pohyb v byte. „Zistiť kritickú situáciu v priebehu 30 minút v porovnaní s návštevou, napríklad až o 24 hodín, môže byť zásadný rozdiel,“ pripomína Petr Šec, investor a spokojný používateľ systému, ktorý dbá o jeho mamu bez dnes rizikových návštev či pričastých telefonátov.

RITA24 je dnes cenovo najdostupnejším a užívateľsky najpríjemnejším variantom ochrany osamelo žijúceho seniora.

Súčasťou je aj aplikácia

Používateľ už po inštalácii senzorov vidí zaznamenávaný pohyb vo webovej aplikácii. Vo vizuálne prehľadnom prostredí monitoruje pohyb po domácnosti či otváranie vchodových dverí. O súkromie seniorov sa stará zobrazovanie iba na úrovni grafov, bez obrazového záznamu.

V byte, kde je RITA24 nie je potrebné mať zavedený internet a zariadenia sa nezapájajú do elektrickej siete. Fungujú na batériách, ktoré vydržia až 2 roky. Systém RITA24 je možné správne používať iba v domácnosti, kde žije jeden človek.

„Je na mieste prijať aj osobnú zodpovednosť za ochranu svojich blízkych a fyzický kontakt znížiť na absolútne minimum. Nikto si nemôže byť istý, že nie je prenášač smrtiaceho vírusu,“ hovorí Michal Pavlas, predseda predstavenstva a riaditeľ spoločnosti SI2C, ktorá produkt RITA24 na Slovensko prináša.

Okrem slovenského a českého trhu spoločnosť akceleruje predaj aj do ďalších západoeurópskych krajín. „V Európe sledujeme trend, kedy rodiny sťahujú seniorov hromadne späť z domovov dôchodcov do bytov, kde sú často osamote. Snažíme sa, aby naša technológia aspoň čiastočne pomáhala riešiť situáciu,“ uzatvára Pavlas.

Značky: