S veľmi dobrou grafikou a odolným telom. S týmto notebookom sa maznať netreba.

ThinkPad ako séria je dobre známa svojou odolnosťou a výrobca pokračuje ďalej v prípade Extreme je to už štvrtá generácia. To v prípade tejto značky neznamená len obnova vnútorností, ale aj toho, ako notebook vyzerá a čo všetko má navyše.

Tradičné prvky

To dobré našťastie výrobca zachoval a s novou sériou tu nie je niečo, na čo by ste neboli zvyknutí. Okrem tela z horčíkovej zliatiny je tu veko s uhlíkovými vláknami. Dobre to vyzerá, to sa nedá uprieť, plní ale zvýšenú ochrannú funkciu. Toto je odolnejšie ako plast a veko je miesto, kde má takéto vystuženie význam.

V Lenove pridali displej s pomerom strán 16:10, verziu 2K a 4K. V tomto prípade prišiel do redakcie notebook s najlepším displejom a to 4K, Dolby Vision s uvedeným pomerom strán, a teda aj vyšším displejom. Je to skrátka vhodné na všetko, nielen na dokumenty ale aj na hranie hier. Máte viac priestoru a notebook nejde tak do šírky. Tenké rámiky spôsobili to, že namiesto 15,6-palcového displeja máte 16 palcov pri takmer nezmenených rozmeroch podstavy notebooku.

To je výborné a toto považujem za jednu z najlepších vlastností. Stále tu však nie je numerický blok. Toto bude niekomu chýbať, mne nie. Klávesnica je presne uprostred obrazovky, vaše ruky rovnako symetricky. Kto nepíše príliš veľa čísiel, absenciu numerického bloku nebude badať. Všimnete si ale reproduktory s podporou Dolby Atmos, ktoré výrobca oproti minulej generácii zväčšil o 20 %. Sú veľmi dobré a dajú sa použiť univerzálne, nielen ako núdzové ozvučenie, kým nájdete slúchadlá.

Klávesnica je tichá, dva stupne bieleho podsvietenia zostali a chválime šípky. Tie nie sú tak úzke a dajú sa rozumne používať bez toho, aby ste omylom ťukli na často rovnako veľký kláves PgDn / PgUp. Do systému sa dá prihlasovať cez snímač odtlačkov, je v kruhovom tlačidle na zapnutie alebo cez infra kameru, ak je súčasťou vašej konfigurácie.

Výkon a výdrž

Testovaná verzia mala 8-jadrový procesor, čo už samo o sebe značí silný výkon. Výrobca umožňuje ísť ešte o triedu vyššie a použiť CPU Intel Core i9. Grafických kariet je takisto dostatok a u nás v redakcii bol akýsi konfiguračný stred. S touto kartou sa už dá strihať 4K video a renderovať obraz. Rovnako aj hrať hry, no máte tu na výber aj silnejšie karty. Škoda, že výrobca nepovoľuje nabíjanie cez port USB-C. Možno z dôvodu ochrany napäťovej kompatibility.

V balení tohto kusu bol 230 W adaptér. Pokus nabiť notebook 120 W adaptérom cez USB-C neuspel. Občas by sa to zišlo aj za cenu nižšieho výkonu celej zostavy.

Notebook ako taký vydrží pri bežnej práci do 3,5 hodiny. Pripravte sa ale na to, že spravidla sa dostanete na dve hodiny bežnej práce. Procesor si pýta viac energie a ak sa do toho zapojí grafická karta NVIDIA, idete s výdržou rapídne nadol. Výrobca síce hovorí aj o 10 hodinách výdrže, bude to ale výsledok nejakého syntetického testu. V testovanej konfigurácii som to nedosiahol.

Výkonovo je nastavený tak, aby ste na ňom mohli pracovať podobne ako na stolnej pracovnej stanici. Teda s prihliadnutím na to, že GPU aj CPU tu máte s limitmi mobilných verzií. V teste 3DMark Time Spy dosiahla naša konfigurácia 6724 bodov. Notebook sa ani v najvyššej záťaži nijako výrazne nezahrieva. Spodná strana je síce teplá až horúca, ale nie tak, aby vás popálila. Jediný prípad, kedy je spodok naozaj horúci a rovnako tak aj časť za klávesnicou, je pri hraní náročných hier.

Verdikt

Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen4 má síce grafiku s vyšším výkonom, no je to jasne dimenzovaný pracovný počítač. Výrobca poskytol technológie ThinkShield ako obranu proti rôznym typom útoku, napríklad podvrhnutiu falošného firmvéru. Nechýba nástroj Commercial Vantage a možnosť ochrany cez VPN od Coronet v spolupráci s Lenovom.

Veľmi dobrý stroj na prácu s naozaj veľkým displejom a telom 15,6“ notebooku. Portová výbava je tak akurát a na počítači sa skutočne dobre pracuje. Tento stroj rozhodne odporúčam, za mňa ale radšej s 2K displejom. Jednak zaň ušetríte a na 16 palcoch to bude veľmi podobné ako pri 4K.

Páči sa nám

  • Ľahký a super odolný aj proti pádom
  • Vodoodolná klávesnica
  • Renderovací a grafický výkon
  • Zvuková výbava Dolby Atmos
  • Technológie firemného zabezpečenia

Nepáči sa nám

  • Vysoká cena
  • Nedá sa nabiť cez USB-C čo je asi technologický limit

Cena: 2990 eur

Zapožičal: Datacomp

Technické parametre

Model notebooku / ParameterLenovo ThinkPad X1 Extreme Gen4
ProcesorIntel Core i7-11800H 1,9 ÷ 4,6 GHz, 24 MB cache (max. 40 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4 (max. 64 GB)
Pevný diskSamsung, 512 GB SSD
Displej16″, IPS, dotykový, max. rozlíšenie 3840 × 2400 px
Grafická kartaNVIDIA GeForce RTX 3060, 6 GB VRAM
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6 / Bluetooth 5.2
Porty2× USB-C / DP / PD, 2 × USB 3.1, HDMI 2.1, SD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]360 × 254 × 18
Hmotnosť [kg]1,81
ZapožičalDatacomp
Cena (EUR s DPH) 
Model / TestyLenovo ThinkPad X1 Extreme Gen4
PCMark 10 – Kancelársky výkon6181
3DMark 11 – Herný výkon19041
VR Mark – Orange Room8117
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1533,9
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]3:21
Displej – Maximálna hodnota jasu [cd/m2]782,4
Faktor mobility1,85

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.