Windows 10 Hello, privíta asi naozaj každého. Aj fotografiu.

Prihlasovanie pomocou tváre nie je na niektorých verziách Windows 10 bezpečné. Nikdy nebolo nepriestrelné. Avšak, že vám bude stačiť obrázok žalostnej kvality, to by sme si naozaj netvrdili ani len hádať.

Bezpečnostní výskumníci nemeckej spoločnosti SySS otestovali funkciu Windows Hello a stačila im na to obyčajná laserová tlačiareň. Na otestovanie bezpečnosti použili verziu Windows 10 Anniversary Update a zariadenie Microsoft Surface Pro 4. Tvrdia však, že postihnuté sú aj iné verzie a ďalšie zariadenia podporujúce túto technológiu.

Microsoft má zabudovanú funkciu, ktorá by mala zabrániť odomknutie do systému na základe fotografie. Treba ju však aktivovať. Napriek tomu ale bola funkcia oklamaná fotografiou. Na „obhajobu“ tejto funkcie treba povedať, že už musela mať vyššie rozlíšenie. Namiesto žalostných 340 × 340 px potrebujete žalostných 480 × 480 px.

Touto chybou sú postihnuté aj Creators Update a tiež najnovšia verzia Windows 10 Fall Creators Update. Na to, aby ste zvýšili bezpečnosť, potrebujete odstrániť verifikáciu cez Hello na základe rozpoznávania tváre a potom sa autorizovať na tento spôsob rozpoznania znova.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Facebook najnovšie rozoznáva tvár používateľa na fotkách, kde nie je označený

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.