Za 300 eur dostanete telefón, ktorý je rozumne vyskladaný.

Realme začalo na Slovensku predávať novinky z rodiny Realme 9 – telefóny Realme 9 a 9 5G. Celkovo sa tak tento produktový rad rozšíril na 5 telefónov s rôznorodou výbavou a cenou od 239 do 419 eur. Ich zoznam a technické špecifikácie si môžete pozrieť v samostatnom článku.

V tejto recenzii sa zameriam na model Realme 9 bez prívlastku 5G. Ide o 4G telefón za 300 eur, ktorý je rozumne vyskladaný a nemá vyslovene slabé miesto – samozrejme s prihliadnutím na jeho cenu a na fakt, že v tejto cenovej kategórii to bez kompromisov nejde. Tým hlavným kompromisom môže byť absencia 5G konektivity, avšak je to individuálne.

Upozorňujem však, že telefóny Realme 9 a 9 5G sa odlišujú nielen podporou 5G konektivity, ale aj ďalšími parametrami. Takže, ak vás telefón Realme 9 zaujme a poviete si, že si kúpite Realme 9 5G, aby ste mali aj 5G – pozrite si najskôr túto tabuľku s technickými špecifikáciami.

Realme 9 4GZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Realme 9 4G

Štandardný dizajn, atypické spracovanie zadnej strany

Realme 9 sa u nás predáva v čiernej, bielej a zlatej verzii. Osobne som testoval zlatú verziu a tá chce zaujať spracovaním zadnej strany. Výrobca využil špeciálny výrobný proces, aby vytvoril pocit vrstvenej plochy. V praxi to znamená, že keď sa pozeráte na zadnú stranu telefónu, tak pod rôznymi odrazmi svetla sa vám zdá, že má viac vrstiev.

Ideálne by bolo, pozrieť si telefón naživo, nakoľko niektorým ľuďom sa bude takéto spracovanie páčiť a iní ľudia môžu takýto dizajn ohodnotiť slovami, že to pôsobí ako lacný obal z AliExpressu. Je to individuálne a stretol som sa s oboma názormi. Realme použilo túto technológiu aj v prípade bielej verzie. Čierna farebná verzia vyzerá štandardne ako ostatné čierne telefóny.

Na prednej strane sa nachádza 6,4-palcový Super AMOLED displej. Má rozlíšenie 2400 × 1080 pixelov, obnovovaciu frekvenciu 90 Hz a maximálny jas 1000 nitov. Ku kvalite displeja nemám pripomienky, je výborná. Okolo obrazovky sú tenké rámiky po troch stranách, brada (rámik pod displejom) je o niečo väčší. To je však štandard v tejto cenovej kategórii. Obrazovku chráni sklo Gorilla Glass 5.

Telefón svoju nižšiu cenu prejavuje spracovaním bočného rámika, ktorý subjektívne pôsobí lacným dojmom. Keď si však telefón dáte do ochranného obalu (jeden je súčasťou balenia), nebudete si to až tak všímať.

Realme 9 4GZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Realme 9 4G

Snímač odtlačkov v displeji a funkcia Always-on displej

Realme 9 má napájacie tlačidlo na pravej hrane a dve tlačidlá na reguláciu hlasitosti na ľavej hrane. Môžete si nastaviť, aby ste si podržaním napájacieho tlačidla aktivovali Google Asistenta. Trochu ma prekvapilo, že obrazovku s možnosťou vypnutia telefónu zobrazíte nie podržaním napájacieho tlačidla, ale kombináciu napájacieho tlačidla + tlačidla na zvýšenie hlasitosti.

Super AMOLED displej podporuje HDR štandardy HDR10 a HLG a telefón disponuje certifikáciou Widevine L1, takže Netflix si pozriete vo Full HD kvalite. Vďaka použitej technológii mohol výrobca zabudovať snímač odtlačkov prstov priamo do obrazovky. V mojom prípade fungoval bezchybne v kombinácii s pravým palcom, avšak ľavý palec som si musel opakovane nastaviť, aby som zvýšil spoľahlivosť odomykania.

Realme 9 podporuje funkciu Always-on displeja, ktorú môžete používať v rôznych režimoch – neustále, podľa časového plánu alebo ťuknutím na displej. Osobne som si obľúbil možnosť nastaviť si svetlené upozornenie na nové notifikácie. Na bokoch displeja sa v takom prípade zobrazia dva farebné pruhy.

Chválim rozmery telefónu 160 × 73 × 7,99 mm a hmotnosť je 178 gramov. Odolnosť voči vode a prachu nie je k dispozícii, čo v tejto cenovej kategórii neprekvapí.

Realme 9 4GZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Realme 9 4G

Snapdragon 680 a veľká RAM

Realme 9 poháňa procesor Snapdragon 680 4G, pričom na Slovensku sa predáva v konfigurácii s 8 GB RAM a 128 GB úložiskom. K dispozícii je tiež funkcia na rozšírenie RAM pomocou virtuálnej operačnej pamäte. Telefón obsahuje samostatný slot na microSD kartu, ktorý sa nachádza na šachte spoločne s dvoma samostatnými slotmi na nano SIM karty.

Operačný systém je Android 12 s bezpečnostnou aktualizáciou k 5. marcu. Realme sľubuje dve aktualizácie systému Android, takže telefón by mal v budúcnosti dostať Android 13 a 14. Operačný systém je rozšírený pomocou nadstavby Realme UI 3.0. Subjektívne je mi sympatická, nakoľko obsahuje viacero praktických funkcií a nastavení, avšak dizajn používateľského rozhrania a rýchleho panelu s nastaveniami zachováva na úrovni čistého Androidu.

Realme 9 má 5000 mAh batériu a podporuje 33 W rýchle nabíjanie, ktoré ju nabije za 31 minút na polovicu kapacity, resp. úplne za 75 minút. Súčasťou balenia je 33 W nabíjačka. Telefón podporuje Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1 a NFC konektivitu, k dispozícii je tiež 3,5 mm jack.

Realme 9 4GZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Realme 9 4G

108 Mpx hlavný fotoaparát

Realme 9 disponuje 108 Mpx zadným fotoaparátom so snímačom Samsung ISOCELL HM6, clonou f/1.75 a zorným poľom 80°. V jeho výbave je tiež 3× bezstratový zoom, avšak nie optická stabilizácia. Hlavný senzor dopĺňa 8 Mpx 120° ultraširokouhlý fotoaparát (f/2.2) a 2 Mpx makro senzor. Selfie fotoaparát má rozlíšenie 16 Mpx (f/2.5).

Telefón ponúka tradičné fotografické režimy + niečo navyše. Nechýba ani nočný režim, ktorý výrazne pomáha najmä ultraširokouhlému fotoaparátu. V prípade hlavného fotoaparátu má tento režim zmysel iba niekedy a to v závislosti od množstva dostupného svetla, resp. na základe toho, aké fotky preferujete. Odporúčam sa s nočným režimom pohrať a vyhodnotiť si to. Fotenie v nočnom režime trvá 2 sekundy, kedy je potrebné so zariadením nehýbať + telefón následne spracúva fotografiu ďalšie cca 2 sekundy.

108 Mpx senzor fotí v dobrých svetelných podmienkach pekné a vizuálne atraktívne fotky so živými farbami a dobrými detailmi. V optimálnych svetlených podmienkach má zmysel používať aj funkciu 3× bezstratového priblíženia. Po prepnutí sa na ultraširokouhlý senzor si všimnete trošku iné farebné podanie a stratia sa aj niektoré detaily.

Pri fotení večerných a nočných fotiek sa hlavný fotoaparát drží pomerne dobre a dá sa použiť na zhotovenie dobrých fotiek. Škoda len, že pri niektorých fotkách ťahá podanie scény až príliš do červenej farby. V prípade ultraširokouhlého fotoaparátu bude potrebné použiť nočný režim – bez neho je tento senzor v horšom svetle prakticky nepoužiteľný. Záznam videa je k dispozícii vo Full HD pri 30 fps.

Realme 9 4GZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Realme 9 4G

Recenzia je rozdelená do dvoch častí:

  1. Úvod, zhodnotenie dizajnu a hardvéru
  2. Galéria fotiek, verdikt a technické špecifikácie

1 2

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit