Algoritmy nemusia byť vždy úspešné, no veľa závisí od intenzity pixelizácie.

Slovo, ktoré nájdete v editoroch grafiky alebo video programoch a urobia vám z obrazu pixely. Poznáte to možno z dokumentov alebo reportáží, ktoré chránia osoby alebo objekty na obraze, aby sa nedali rozpoznať. Web ghacks.net upozornil na existenciu nástroja Unredacter, ktorý z rozpixelovaného obrázku obnoví text. S týmto programom prišiel bezpečnostný výskumník Dan Petro, ktorý tento projekt ponúka na voľné stiahnutie na serveri GitHub.

Ako ukazuje animovaný GIF pod týmto textom, úroveň rozpoznania závisí od úrovne samotného rozrastrovania textu na obrázku. Undredacter zatiaľ nie je absolútnou záchranou a „dešifrovačom“ každého textu. Projekt je vhodný pre Linux a je potrebné ho najprv inštalovať, nie je vo forme aplikácie pre Windows. Už to samotné bude vyžadovať isté znalosti.

Schopnosť analyzovať pixelovaný text môžete znížiť viac-násobným aplikovaním takéhoto filtra s rôznou silou a veľkosťou jednotlivých štvorcov. Tým by ste mali zvýšiť šancu na uchovanie tajomstva. Najistejší spôsob bude ale grafické začiernenie citlivých dát alebo ich odstránenie.

Zdroj: ghacks.net

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.