Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Hovorí sa, že strecha je korunou domu.

Ide samozrejme o kľúčový prvok každého zastrešeného objektu, no keď prestane plniť svoju funkciu, stáva sa skôr príťažou a eventuálne môže byť aj veľmi nebezpečná. Odpovieme vám na otázky, prečo by ste s rekonštrukciou strechy nemali otáľať a zároveň, prečo by ste sa do nej nemali púšťať svojpomocne.

Polorozpadnutá strecha je časovanou bombou

Každá strecha, či už hovoríme o celej konštrukcii, alebo o samotnej krytine, má svoju životnosť. Okrem pravidelnej údržby si strechy po určitom čase vyžadujú rekonštrukciu, a to buď po desiatkach rokov spoľahlivého slúženia, alebo po výraznom poškodení. Potrebu rekonštrukcie strechy v niektorých prípadoch spoznáte už pohľadom zvonku – najmä, ak sú odhalené časti krovu, porozbíjané škridly, prípadne sa strecha viditeľne prehýba. V takom prípade už niet pochýb o jej havarijnom stave.

Nevyhnutnosť rekonštrukcie strechy sa však neprejavuje vždy na prvý pohľad. V takom prípade jej nedostatky odhalíte skôr zvnútra a prejavia sa buď výrazným zatekaním, prefukovaním, či mnohými netesnosťami. V tomto prípade nemusí predstavovať strecha priame nebezpečenstvo, avšak výrazne znižuje kvalitu bývania, nevraviac o tom, že netesnosť strechy predstavuje aj zvýšené náklady na vykurovanie. Odstraňovanie problémov s vlhkosťou stien či ďalšími dôsledkami starej strechy zvládnete možno aj svojpomocne spolu s pracovnou výbavou od workie.sk, avšak samotný problém so strechou týmto spôsobom nevyriešite.

Rekonštrukcia strechyZdroj: elements.envato
Rekonštrukcia strechy

Plán rekonštrukcie strechy by mal vidieť odborník

Rekonštrukciu strechy je možné dnes vyriešiť celkom efektívne a za rozumné peniaze vďaka širokej ponuke rôznych materiálov a riešení. Pri rekonštrukciách sú veľmi obľúbené ľahké plechové krytiny, ktoré sú vhodné aj na staršie krovy s nižšou nosnosťou. Na to, aby ste zabránili zatekaniu a zabezpečili streche dôkladnú izoláciu je zas možné použiť asfaltové pásy Bitumat. Hoci ponuka rôznych stavebných materiálov je veľmi široká, o čom sa môžete presvedčiť aj na bitumat.sk, plán rekonštrukcie by ste si v každom prípade mali prejsť s odborníkom.

Od plánu rekonštrukcie a zvolených materiálov záleží aj samotný postup prác a ich náročnosť. Hoci ľahké plechové krytiny sa inštalujú pomerne jednoducho, ich montáž má svoje zásady a preto by ste sa aj v tomto prípade mali obrátiť na profesionálov. Nestačí totiž mať iba vhodné pracovné rukavice či obuv, ale potrebné je aj kvalitné klampiarske náradie spolu s dostatkom skúseností a zručností.

Rekonštrukcia strechyZdroj: elements.envato
Rekonštrukcia strechy

Keď sa už rekonštrukcia strechy blíži ku koncu, je čas premýšľať nad dôkladným upratovaním okolia a podkrovných priestorov. S hrubým čistením po stavebných prácach vám ochotne pomôže upratovacia firma, prípadne môžete skúsiť zapojiť všetkých členov domácnosti. Po rekonštrukcii môže zostať naozaj veľa neporiadku, vrátane zvyškov stavebného materiálu, no nejde o nič, čo by v a-servislipka.cz nezvládli.

Ak ste teda doteraz rekonštrukciu strechy odkladali, využite nadchádzajúce obdobie na jej plánovanie a leto si už užívajte pod novou strechou.

Značky: