Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Na dennej báze sa cez svoj telefón na internet pripája viac ako 70 percent detí a dospievajúcich na Slovensku. Online priestor pre nich môže byť zdrojom inšpirácie, zábavy, či vzdelávania. Internet však skrýva aj nástrahy. Návod, ako sa nebezpečenstvám brániť, získavajú slovenskí školáci v rámci programu Cyber4Kids. Pri príležitosti Dňa bezpečného internetu organizátori projektu spúšťajú webovú stránku na registráciu, vďaka ktorej sa môžu do programu jednoducho prihlásiť školy z celého Slovenska.

Vzdelávací program Cyber4Kids, ktorý zvyšuje mediálnu gramotnosť slovenských žiakov, rozbehli na jeseň 2018 organizácia Digitálna inteligencia (DigiQ) a spoločnosť KPMG Slovensko. Za viac ako dva roky vyškolili takmer 2 000 detí.

Devätnásť rokov som strávil v štátom platenom vzdelávacom systéme a chcem spoločnosti vrátiť viac ako len manuálnu prácu. Rovnako na tom boli aj mnohí moji kolegovia. Preto sme sa rozhodli spojiť oblasť, ktorej sa naša firma venuje s tým, čo spoločnosť potrebuje. A tak sme spolu s DigiQ vytvorili projekt, ktorý sa dnes teší veľkej obľube u učiteľov aj žiakov,“ vysvetľuje Pavol Adamec, výkonný riaditeľ KPMG na Slovensku.

Zdroj: cyber4kids

Zdroj: cyber4kids

Program Cyber4Kids je rozdelený do 6 tematických celkov, a to Sociálne siete, Dezinformácie a hoaxy, Osobné údaje, O hackeroch, Kyberšikanovanie a Digitálne učenie.

Pred pandémiou chodili naši lektori priamo do škôl. Aj my sme sa však museli prispôsobiť situácii a po zavretí škôl sme sa presunuli do online prostredia. Na jednej strane nám síce chýba osobný kontakt so žiakmi, na druhej strane však vieme vyškoliť viac detí z každého kúta Slovenska. V rámci online webinárov sme už vyškolili viac ako 500 detí,“ vysvetľuje riaditeľka organizácie DigiQ Andrea Cox. Taktiež dodáva, že po uvoľnení opatrení sa chystajú do škôl vrátiť.

Vzdelávanie prebieha neformálnym spôsobom, hravou formou, prioritné je najmä vzbudenie záujmu detí a podnietenie k diskusii. Vzdelávania trvajú od 45 do 180 minút v závislosti od veku detí a náročnosti témy. Webináre a workshopy sú bezplatné, program je financovaný vlastnými zdrojmi a firemnými donormi.

Nikdy žiakom na webinároch či stretnutiach v školách nehovoríme, že sociálne siete sú zlé. Šli by sme totiž sami proti sebe, aj my ich predsa používame. Namiesto toho deti učíme, že online priestor je taký, aký si ho sami vytvoríme. Len od správania jednotlivcov totiž závisí, či bude internet plný nenávisti, neoverených správ a násilia, alebo bude pre spoločnosť užitočný,“ uzatvára Juraj Hanuš, lektor programu. Podľa Hanuša sa o kultivovaný online priestor môže zaslúžiť práve mladá generácia, ktorá prejde vzdelávaním.

Pri príležitosti Dňa bezpečného internetu spustili DigiQ a KPMG webovú stránku www.cyber4kids.sk , ktorá ponúka informácie o projekte a tiež možnosť jednoduchej registrácie pre školy. Na bezplatné webináre sa môžu zaregistrovať základné a stredné školy z celého Slovenska.

Značky: