Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • Podľa správy Revolutu o cestovaní sa 40 % Slovákov a Sloveniek pri cestovaní najviac obáva zlého počasia, prírodných katastrof a straty batožiny.
  • Slovenky (41 %) sa boja najmä straty batožiny, zatiaľ čo Slováci (39 %) sa obávajú skôr zlého počasia.
  • Najväčšou obavou 1 z 3 opýtaných je, že im v prípade úrazu alebo choroby poisťovňa neposkytne asistenčné služby a 26 % slovenských respondentov sa tiež obáva podvodov, napríklad toho, že rezervované ubytovanie nezodpovedá fotografiám, alebo neexistuje.
  • 41 % Slovákov a Sloveniek tvrdí, že už mali v zahraničí problémy s uskutočňovaním hovorov alebo pripojením na internet.

Revolut, globálna finančná aplikácia s viac ako 40 miliónmi zákazníkov na celom svete a viac ako 200 000 zákazníkmi na Slovensku sa pýtala viac ako 15 tisíc ľudí v 15 krajinách, vrátane 1 000 respondentov na Slovensku, čoho sa pri cestovaní do zahraničia najviac obávajú. Prečítajte si, čo prezradili.

Medzi najčastejšími odpoveďami väčšiny slovenských respondentov odznelo zlé počasie a prírodné katastrofy ako búrky a lesné požiare, ktoré môžu dovolenku úplne pokaziť (40 % odpovedí). Nedávno sa podobná situácia prihodila turistom v Dubaji (povodne) a minulý rok dovolenkárom v Grécku (lesné požiare). V Európe sa zlého počasia na dovolenke najviac obávajú Rumuni (43 %) a Chorváti (48 %), naproti nim Švajčiari (27 %) a Španieli (29 %) podobné obavy nemajú. Európania vo veku 18 až 34 rokov sa vo všeobecnosti zlého počasia obávajú menej (34 %) ako ich starší spoluobčania.

Slovenky majú strach, že sa im stratí batožina, Slováci sa boja zlého počasia

Druhý najčastejší a rovnako silný dôvod na obavy opýtaných Slovákov a Sloveniek (40 %) je strata, poškodenie alebo krádež batožiny, k čomu môže dôjsť napríklad na letisku. Zrušenie alebo meškanie letu až také obavy nevyvoláva – iba u 17 % opýtaných. Slovenky (41 %) najviac desí predstava straty batožiny, Slovákov (39 %) naopak zlého počasia.

Problémy s batožinou sú nočnou morou aj pre obyvateľov južanských krajín ako Španielsko, Portugalsko a Grécko (51 %, 48 %, 46 %), zatiaľ čo Litovci, Maďari a Nemci si s tým až tak veľmi hlavu nelámu (23 %, 26 %, 26 %). Spomedzi všetkých Európanov sa meškania letu najviac obávajú Taliani (33 %) a Španieli (32 %), naopak Chorváti a Maďari veľmi nie (po 14 %).

Dávajte si pozor na falošné ponuky ubytovania

Tretia v poradí je obava, že v prípade úrazu alebo choroby poisťovňa neposkytne sľúbené asistenčné služby (30 %). 26 % respondentov na Slovensku sa tiež obáva podvodu, napríklad toho, že rezervované ubytovanie nebude vyzerať tak ako v inzeráte, alebo vôbec neexistuje. Štvrtina opýtaných sa bojí krádeže údajov platobnej karty a vybielenia účtu. 8 % Slovákov a Sloveniek sa nebojí ničoho, pretože cestovanie je pre nich skrátka dobrodružstvom. Takýchto nebojácnych cestovateľov nájdeme najmä vo vekovej skupine od 45 do 54 rokov a nad 65 rokov (po 12 %).

A ako je to vo zvyšku Európy? Litovci (20 %) a Česi (22 %) sa podvodov boja najmenej, na druhej strane Poliaci (38 %) a Portugalci (40 %) sa ich obávajú najviac. Portugalci a Španieli (po 38 %) majú väčší strach, že im poisťovňa v prípade úrazu alebo choroby neposkytne pomoc,  ako napríklad Bulhari (20 %) alebo Litovci (22 %). Nemci (31 %), Rakúšania a Švajčiari (po 30 %) sú obzvlášť citliví na zneužitie údajov karty a súvisiace krádeže.

Aj na dovolenke sa oplatí byť v spojení s blízkymi

V prípade neočakávaných situácií na cestách je dobré byť v kontakte s rodinou, cestovnou kanceláriou či ambasádou a mať spoľahlivé mobilné dáta a možnosť pripojiť sa na internet. Avšak niekedy sa s pripojením vyskytnú problémy.

Na otázku, či mali niekedy na cestách v zahraničí problémy s mobilným alebo internetovým pripojením odpovedalo mnoho Slovákov a Sloveniek kladne (41 %). Prezradili nám, že prenos dát bol počas dovolenky (15 %) alebo služobnej cesty (4 %) pomalý alebo obmedzený a takisto na dovolenke (10 %) alebo služobnej ceste (4 %) strácali GPS signál. Jeden z desiatich opýtaných na Slovensku priznáva, že používanie telefónu alebo internetu v zahraničí bolo veľmi drahé, a 1 % respondentov povedalo, že ich zariadenie bolo počas pobytu v zahraničí poškodené alebo odcudzené.

Ako riešiť problémy s pripojením?

37 % slovenských opýtaných počas ciest v zahraničí nikdy nemalo problémy s mobilným ani internetovým pripojením. Zdá sa, že niektorí respondenti majú vlastné metódy, ako si zabezpečiť spoľahlivé dátové pripojenie v zahraničí: 3 % si zakúpi roamingový balík u mobilného operátora, 18 % cestuje najmä v Európskej únii, kde roaming nie je taký drahý, 1 % používa mobilný wi-fi router a 4 % si na cesty zakúpi digitálnu eSIM kartu. Revolut sa nedávno stal jednou z prvých digitálnych bánk v EHP s ponukou eSIM kariet s výhodnými dátovými balíkmi vo viac ako stovke krajín bez zbytočných roamingových poplatkov.

Ingrida Daunaraviciene, komunikačná manažérka Revolutu pre slovenský trh, hovorí:

„Dostupnosť digitálnych eSIM kariet v aplikácii Revolut znamená, že slovenskí zákazníci nájdu v Revolute všetko, čo pri cestovaní potrebujú. Od rezervácie ubytovania so službou Pobyty cez vstupy do letiskových salónikov na viac ako 1 000 letiskách až po rôzne poistenia. Naši zákazníci môžu takisto využívať službu Zážitky na rezerváciu prehliadok a atrakcií a platiť v zahraničí ako doma pomocou výmeny viac ako 30 mien v aplikácii za výhodné kurzy. Vďaka eSIM karte sa už nemusia obávať ani premrštených roamingových poplatkov.“

Značky: