Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V sobotu 20. apríla sa vo vynovených priestoroch Fakulty Elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave znova po roku zišli konštruktéri a priaznivci robotiky všetkých vekových kategórií. Počet prihlásených opäť vystúpal na predkoronové hodnoty a tak sme mohli vidieť takmer stovku robotov v celkovo šiestich súťažných disciplínach. Drobné technické problémy sa riešili ako obvykle, do poslednej chvíle, ale napokon takmer všetky roboty dokázali aspoň čiastočne splniť svoju úlohu.

Najstaršia kategória Stopár, ktorá je na súťaži už od jej prvého ročníka, zrejme súťažiacich zaskočila svojou dĺžkou a počtom prekážok. Najlepšie a najrýchlejšie si s nimi poradil robot Motoko Ice Dragon, ktorého zostrojil ostrieľaný konštruktér Michal Chovanec zo Žiliny. Súťažnú dráhu dokázal spoľahlivo prejsť oboma smermi vo všetkých troch pokusoch, pričom ten najrýchlejší stihol len za 40 sekúnd. Na druhom mieste sa umiestnil robot Pinokio6 Petra Hvizdoša a tretí skončil po napínavej jazde robot Pinky Pie Hanky a Katky Šandovej z Poličky v ČR. Len 5 sekúnd ho delilo od diskvalifikácie za prekročenie časového limitu, takže po prechode cieľom si všetci riadne vydýchli. A takto hodnotí kategóriu jej rozhodca Andrej Lúčny z FMFI UK:,,Zaujalo ma, že v tomto ročníku sme mali až štyri roboty, ktoré na snímanie čiary používali kameru. Pritom dva z nich použili pomerne netradičné riešenie, kedy na riadenie robota použili mobilný telefón a motory ovládali cez jeho zvukový výstup frekvenčným signálom.

Do obnovenej kategórie Myš v bludisku nastúpilo síce len 5 robotov, ale zato všetkým sa podarilo úspešne nájsť cestu von. Ako vraví hlavný rozhodca súťaže, Martin Dekan z FEI STU: ,,Konštruktéri sa už naučili, že po bludisku nestačí len presne a spoľahlivo jazdiť, ale je dobré vytvárať si v pamäti aj mapu a obchádzať tak slepé uličky. To sa jasne ukázalo aj na stupňoch víťazov.“ Najkratšiu a aj najrýchlejšiu trasu bludiskom našiel napokon robot Mobot rodinného tímu Klikarovcov z Berouna. Druhý bol Explorer Jána Gaňu zo Žiliny  a na treťom mieste sa umiestnil robot Ratzenhirn Jonasa Wühra, ktorý na súťaž pricestoval  až z Deggendorfu v Nemecku.

Naša unikátna kategória V sklade kečupov, kde roboty súperia o plechovky s paradajkovým pretlakom, mala tento rok presne troch súťažiacich, ktorá si navzájom zabojovali v celkovo troch kolách, pričom v každom absolvovali zápas každý s každým. Z nich napkon víťazne vyšiel robot IRIS autorov Wiktor Nowacki a Dominik Gołemberski, ktorí pricestovali z Poľskej Poznane.

Celkom nová súťažná kategória s názvom Dron záchranár tento rok oslovila len dva tímy, ktoré dokázali naprogramovať svojho drona tak, aby zo vzduchu sledoval vyznačenú trasu a na nej identifikoval zraneného a pokúsil sa ho aj priviezť naspäť na základňu. Okrem toho, že je to zatiaľ nová kategória, je aj technicky dosť náročná, ale vzbudila živý záujem divákov a viacerí z nich sa chystajú zúčastniť ďalšieho ročníka. V tomto  premiérovom tak napokon zaslúžene zvíťazil dron Bzučák, tímu CaeliVictores zo SPŠE Zochova v Bratislave v zložení Katarína Drobná a Juraj Kopičiar. Avšak aj druhý dron Letí-letí Samuela Gramatu a Daniela Kavoňa z Košíc svojimi schopnosťami presvedčil o dobrej pripravenosti na ďalší ročník tejto súťaže.

Organizátori s napätím očakávali záujem o obnovenú kategóriu sumo robotov, ktorí sa navzájom vytláčajú z kruhového ringu. Na rozdiel od minulosti sme však do tejto kategórie pripustili len roboty zostavené zo známej stavebnice Lego. Napokon tu súťažilo v štyroch ringoch spolu až 38 robotov. Najviac ich priviezli študenti Strednej technickej školy v Poľskom Rybniku. Priešiel odtiaľ celý autobus súťažiacich v takmer všetkých kategóriach. Napokon sa zo štvorkolového výberového turnaja dostalo do finále šesť robotov, ktorí si potom zmerali sily všetci navzájom. Z tohoto zápasu potom vzišiel celkový víťaz súťaže, ktorým sa stal robot Kody Martina HolléhoTeodora Vysokého z Banskej Bystrice. Záver podujatia si potom súťažiaci spestrili ešte zápasom všetkých robotov súčasne, z čoho napokon vznikla veru riadna skrumáž.

Posledná súťažná kategória s názvom Voľná jazda je určená pre všetky robotické projekty, ktoré nezapadajú do pravidiel tých ostatných. V tomto ročníku porotcov najviac zaujali tri asi technicky najvyspelejšie roboty v tejto kategórii, ktoré priniesli Tomáš Kováč, Matúš Mišiak, Mathias Suroviak zo stredoškolského tímu LNX Robots. Tento tím s nimi súťaží v robotickom futbale RoboCup Junior, kde tento rok získali napríklad prvé miesto v turnaji v Chorvátsku. Ich roboty obsahujú nezávisle riadené všesmerové kolesá tretej generácie, ktoré sami vyvinuli. Navigáciu zabezpečuje niekoľko typov senzorov, vrátane kamery a inerciálnej jednotky. Niekoľkovrstvový softvér beží na počítači Raspberry Pi a okrem iného obsahuje aj pokročilý systém spracvania obrazu z kamery. Vtipný bol aj Kif Kroker – teda robotická hlava, ktorá prejavuje mimikou a rečou názory poručíka Kifa Krokera z Futuramy. Bola umiestnená na pohyblivom podvozku a dokázala  reagovať na prítomnosť okoloidúcich. Postavili ju Oliver Žirko, Viktor Belko, Matej Šujan, Filip Kardoš a Martina Siekliková zo Žiliny. Na treťom mieste sa umiestnil Kolaboratívny robot Mateja Šujana postavený z Lega.

Podujatie by sa nedalo uskutočniť bez podpory našich verných sponzorov – firiem Alef, AVIR, Airvolute, Aston ITM, Elso, RLX a TechFun, ktorí aj venovali do súťaže ceny pre účastníkov. Organizátori sa už teraz pripravujú na ďalší ročník a trúfajú si prekonať aj magickú hranicu 100 prihlásených robotov.

Značky: