Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Letná turistická sezóna už naplno odštartovala. Horskí vodcovia však upozorňujú turistov, že vo vysokohorskom prostredí sa aj v lete nachádzame v iných teplotných podmienkach.

Na značených chodníkoch môže  stále pretrvávať snehová pokrývka a treba počítať s náhlymi zmenami počasia. Aj pri zdanlivo nenáročnom výstupe sa tak môžete ľahko dostať do problémov, čo každoročne dokazujú aj prípady turistov, ktorí museli volať horskú službu pri návrate z výpravy. Ľudia si často neuvedomujú, že ak nie sú poistení, záchrannú akciu nielen v zahraničí ale aj na Slovensku budú musieť uhradiť. Výnimkou sú len deti do 18 rokov, kde to prepláca štát.

„V UNIQA poisťovni sme riešili takéto prípady, išlo napr. o transport klienta vrtuľníkom z vysokohorského terénu v Thajsku kvôli ťažkostiam s dýchaním vo vysokej nadmorskej výške. Žiaľ, riešili sme aj veľmi tragický prípad pádu zo skaly so smrteľnými následkami a komplikovaným prevozom ľudských pozostatkov,“  hovorí manažérka poistenia osôb UNIQA Eva Trajboldová.

Turistika na Slovensku a zásah horskej služby

Ak sa zraníte v slovenských horách, lekárske ošetrenie máte pokryté zo zdravotného poistenia. Ak sa však dostanete do problémov a pomáhať vám bude Horská záchranná služba, akciu budete musieť zaplatiť – výnimku tvoria iba deti. Za zásah horskej služby sa platí priemerne okolo 350 EUR, ak je potrebné pátranie a vyslobodzovanie s nasadením vrtuľníka, cena sa môže vyšplhať až do niekoľko tisíc EUR.

Tí, ktorí vyhľadávajú náročný terén, by preto určite nemali zabúdať na poistenie do hôr, ktoré pokrýva práve náklady na zásah horskej služby vrátane prepravy vrtuľníkom. Pripomíname, že poistenie zásahu horskej služby v SR je automaticky súčasťou rozsahu poistného krytia všetkých balíkov cestovného poistenia UNIQA, bez ohľadu na to, či uzatvárate tuzemské cestovné poistenie alebo cestovné poistenie do zahraničia.

Aj zdanlivo nenáročná túra sa môže skončiť záchrannou akciou, stačí, ak zablúdite, uviaznete v ťažkom teréne, zraníte sa alebo vás jednoducho dobodá hmyz a máte alergickú reakciu a je nevyhnutný zásah horskej služby,“  hovorí Eva Trajboldová z UNIQA.

Aj poistení milovníci vysokohorskej turistiky by však mali chodiť po vyznačených chodníkoch a pri náročnejších výstupoch  dodržiavať pokyny horskej služby. V prípade, že sa pri niektorých výstupoch vyžaduje sprievodca, musia to turisti rešpektovať.

Prevozy vrtuľníkom v zahraničí stoja aj desaťtisíc

Ak obľubujete vysokohorskú turistiku v zahraničí, určite si uzatvorte cestovné poistenie. V rámci poistenia liečebných nákladov máte kryté aj náklady na vyhľadávanie a vyslobodzovanie na horách či vo vode. Len kvôli predstave: Účet zaprevoz vrtuľníkom z miesta udalosti do nemocnice sa začína v Európe na čiastke 10 000 EUR, prevoz vrtuľníkom zo svahu k sanitke môže vyjsť aj na viac ako 3 000 EUR.

Klienti nemusia za záchranné práce platiť miestnym záchranným zložkám, úhradu rieši priamo s nimi asistenčná služba poisťovne.

„Pripomíname, že v cestovnom poistení je automaticky kryté aj horolezectvo či skalolezectvo do 5000 m.n.m. ,“  hovorí E. Trajboldová z UNIQA.

V prípade zranenia má poistený nárok na prepravu do najbližšieho zdravotníckeho zariadenia priamo z miesta vzniku udalosti, t.j. buď zo svahu v horách alebo z vody. 

„Asistenčná služba UNIQA pomohla klientke, ktorú počas šnorchlovania v mori v Chorvátsku počas plavby výletnou loďou uhryzla jedovatá ryba. Prvé príznaky sa objavili po tom, ako sa vrátila na loď. Jej brat okamžite volal asistenčnú službu k cestovnému poisteniu, ktorá vyslala záchranný čln a klientku previezli ido nemocnie,“ hovorí E. Trajboldová z UNIQA.

Pozor! V prípade zachraňovacích akcií sú však z plnenia vylúčené škody vzniknuté vplyvom alkoholu či návykových látok.

Značky: