Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V apríli bolo na Slovensko spoza hraníc individuálne dovezených 5 443 osobných vozidiel, pričom drvivá väčšina z nich bola ojazdených.

Za prvé štyri mesiace roka je ich spolu už 20 806. V januári ich bolo 4 679, vo februári 5 211 a v marci 5 473. Kým medzimesačne ich počet zostal prakticky na rovnakej úrovni (- 30 áut), medziročne je tu opäť veľký nárast. Vlani v apríli si Slováci doviezli 4 990 osobných ojazdených vozidiel, čo je v porovnaní s minulým mesiacom nárast o 453 automobilov. Z oficiálnych údajov Ministerstva vnútra SR ďalej vyplýva aj to, že najviac ich bolo počas apríla 2024 importovaných v Bratislavskom kraji (995) a Nitrianskom kraji (748), na druhej strane, najmenej ich bolo v Trnavskom kraji (543) a Trenčianskom kraji (567).  Počas celého uplynulého roku sa na Slovensko z cudziny individuálne doviezlo celkovo takmer 62-tisíc osobných áut, väčšinou ojazdených.  

„Keď sa na pozrieme na problematiku dovozov ojazdených áut z spoza hraníc na Slovensko, tak to má v súčasne dobe niekoľko rovín. Tých vyše 20 800 kusov za 4 mesiace je naozaj pomerne veľké číslo, ktoré musí tuzemský trh absorbovať. Za ďalšie, je tu aprílový medziročný nárast o viac ako 450 importovaných jazdeniek, čo je opäť výrazný ukazovateľ. Na druhej strane vidíme, že v týchto mesiacoch medzimesačne ich počet prestal rásť, dokonca v apríli prišlo k veľmi miernemu poklesu o pár desiatok vozidiel. To je dobrý signál smerom k tunajšiemu vozovému parku, nakoľko spoza hraníc sa nezriedka dovážajú aj veľmi staré automobily s vysokým nájazdom kilometrov. Vlani autá staršie ako 15 rokov tvorili až 14,5 percent individuálnych dovozov Slovákov, čo bolo v sumáre skoro 9 tisíc vozidiel,“ komentuje Karolína Topolová, generálna riaditeľka AURES Holdings, ktorá na Slovensku prevádzkuje sieť autocentier AAA AUTO a Mototechna

Podrobné údaje Ministerstva vnútra SR k dovozu jazdených vozidiel na Slovensko nájdete tu:

https://www.minv.sk/?pocet-individualne-dovezenych-vozidiel

Pomer jazdených a nových áut na Slovensku   Počas celého roku 2023 bolo na Slovensku zaregistrovaných 88 003 nových osobných vozidiel. Na druhej strane, podľa odhadov siete autocentier AAA AUTO sa v Slovenskej republike za rok predá celkovo až približne 350 000 ojazdených osobných automobilov. Priemerný vek áut na Slovensku sa blíži k hranici 15 rokov.

Značky: