Cloudové úložisko nemusí nutne znamenať absolútnu bezpečnosť vašich súborov.

Presvedčiť sa o tom mohli používatelia služby Google Disk, ktorým sa strácajú súbory. Objavujú sa prípady kedy niektorí majiteľom chýbajú súbory za posledné mesiace. Online služby na ukladanie súborov sú spravidla bezpečnejšie ako ukladanie súborov na bežný externý disk. Ide najmä o to, že mnohé majú funkciu na podporu obnovenia odstránených súborov alebo vytvárajú verzie súborov. To je vhodné najmä pri ukladaní dokumentov kancelárskych balíkov.

Aktuálny prípad popisuje Google na svojej stránke a situáciu zatiaľ rieši. Nie je jasné, prečo sa niektorým používateľom strácajú súbory. Nepríjemnosťou na celej tejto situácii je to, že nie je možné ich obnoviť. Obnoviť sa dajú len tie súbory, ktoré používateľ odstránil. Keďže ide o iný typ problému, nástroje na obnovu nefungujú.

V diskusii k tomuto javu sa vyjadrili aj moderátori skupiny pre Google Disk. Tí hovoria o tom, aby používatelia v žiadnom prípade nemanipulovali so špecifickým priečinkom. Ten sa nachádza v priečinku AppData, ktorý je skrytý a má ho každý používateľ v systéme Windows v jeho profilovom priečinku s menom používateľa. Na zariadeniach s macOS sa nachádza v priečinku Application Support.

Jedno z možných riešení je odinštalovanie aplikácie Google Disk pre počítače a nainštalovanie staršej verzie. Hovorí sa o tom, že môže ísť o verzie 82 alebo 83. Po inštalácii je potrebné deaktivovať dve služby a to konkrétne Google Update a naplánované úlohy. Ide o to, aby neprebehla žiadna synchronizácia a aby bol priečinok s dátami uložený na lokálnom disku odomknutý.

Na bežné kopírovanie by to nemalo mať vplyv. No aj tak je lepšie túto aplikáciu odstrániť alebo vypnúť. Dáta nájdu používatelia v priečinku nazvanom ako DriveFS. Tu v priečinku je zároveň priečinok backups a jeho obsah je treba presunúť do primárneho priečinka a znovu spustiť službu Google Disk. Toto riešenie je zatiaľ neoficiálne a ide len o akúsi rýchlu záchranu súborov, ktoré ešte používateľ má a neprešli procesom chybnej synchronizácie.

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.