Ide o prvý notebook s procesorom AMD Ryzen 5 v našej redakcii. Nový Swift 3 je príjemný notebook v klasickom 15,6″ vyhotovení. Budete si na ňom môcť zahrať o trochu viac hier a rýchlosť pocítite i pri ďalších činnostiach orientovaných na výkon procesora.

Vyhotovenie a používanie

Výrobca použil kombinované telo z hliníka a plastu. Spodok je plastový, zvyšok hliníkový. Opäť dobrá voľba, ktorá skĺbi pevnosť a zároveň nebude zbytočne navyšovať hmotnosť. Tenký dizajn je správnou voľbou, hoci je to skôr kancelársky notebook ako model na prenášanie. Dostatočný priestor na hlavný blok klávesnice trochu stlačil numerický blok. O to viac nás ale potešilo, že je tu konečne poriadny priestor na špeciálne klávesy ako Ctrl a šípky. Klávesnica má podsvietenie, čo mnohí dnes vyžadujú. Acer pripravil popisy klávesov tak, aby podsvietenie žiarilo pri slabých svetelných podmienkach. Počas dostatočného svetla z okolia nie je podsvietenie vidieť a zároveň neruší viditeľnosť popisov na klávesoch. Klávesnica je stredne tichá, nemáme k nej výhrady. Páčil sa nám aj touchpad, ktorý má pomer strán bližšie ku 4 : 3 a nie je príliš široký.

Čítačka odtlačkov je vpravo na dlaňovej opierke a funguje spoľahlivo. Swift 3 má certifikáciu na Skype for Business. To znamená, že má aj na „obyčajný“ Skype, a to umiestnením mikrofónu tak, aby ste nemuseli byť priamo pri notebooku. To je tiež v súlade s požiadavkami na ovládanie hlasového asistenta od Microsoftu, ktorý u nás zatiaľ nemá podporu.

Acer volá svoju zvukovú technológiu TrueHarmony. Zvuk je fajn, čistý a zreteľný, ale opäť iba na filmy. Využijete to napríklad pri počúvaní on-line rádia, na nejaký hudobný zážitok príliš nie.

Model notebooku / ParameterAcer Swift 3 (SF315-41)
ProcesorAMD Ryzen 5 2500U 2 ÷ 3,6 GHz, 6 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4
Pevný diskIntel, 256 GB SSD
Displej15,6″, IPS, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaAMD Radeon Vega 8 Mobile, 256 MB VRAM
Porty2 × USB 3.0, 1 × USB 3.0, 1 × USB-C,  HDMI, čítačka SD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]370 × 255 × 23
Skutočná hmotnosť [kg]1,996
ZapožičalAcer
Cena (EUR s DPH)789

Výkon a hardvérová výbava

Poďme na to najpodstatnejšie, čo vás bude v prípade tohto modelu zaujímať. A to je procesor AMD Ryzen 5 2500U 2 ÷ 3,6 GHz. AMD takmer zmizlo z notebookovej scény, čo sa procesorov týka. O aktuálny návrat by sa mali postarať mobilné procesory Ryzen. Tie majú integrovanú grafiku takisto AMD, keďže ide o neoddeliteľnú súčasť čipu a platformy ako takej. V multivláknovom spracovaní získate navrch pred porovnateľným procesorom, ktorým  je Intel Core i5-8250U. V našom teste vidíte, že má v 3DMark 11 navrch. No to len dovtedy, kým nebude v notebooku integrovaná nová grafika NVIDIA GeForce MX150. Na tú Vega 8 zatiaľ nemá. Výrazne však prekonáva staršiu kartu GeForce 940MX, ktorú môžete často vidieť v rôznych konfiguráciách notebookov.

V každom prípade, AMD bude tlačiť ceny pod Intel a získate porovnateľnú zostavu ako pri drahších notebookoch na platforme Intel. Výhodou je, že keď budú aplikácie využívať viac procesorov naraz, získate super rýchle spracovanie. Typicky pri konverzii videa, kompresii súborov alebo viacerých činnostiach zameraných na výpočty spustených naraz.

Nám sa tento notebook páčil, nevyžadoval v praxi ani príliš veľa chladenia. Počas kancelárskych činností bol tichý, ventilátory sa ozvali až pri našich testoch alebo pri prezeraní webu s viacerými kartami v prehliadači.

Nejako výrazne sa nezahrieva a je tu veľký predpoklad na dodatočné optimalizácie výkonu vyladením AMD ovládačov.

Model / TestyAcer Swift 3 (SF315-41)
Kancelársky výkon – PCMark 102979
Essentials6012
Productivity4300
Digital Content Creation2775
Herný výkon – 3DMark 113114
Graphics score3072
Physics score4327
Combined score2368
VR Mark
Orange RoomN/A
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]384,7
Access time [ms]0,113
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]5:10
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]31,5 / 37,6
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]33,0 / 38,1
Celkové hodnotenie
Faktor mobility4,02
Odolnosť tela4/5
Dizajn5/5
Klávesnica5/5
HW a SW vyladenie4/5
Celkový výkon3/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • kombinácia hliník/plast
  • tichý
  • vyšší grafický výkon
  • priestranná klávesnica
  • cena

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • žiadne podstatné

Verdikt

Acer Swift 3 je notebook, ktorý má grafickú kartu od AMD. V súčasnej dobe je na ňom najzaujímavejšie asi toto. A je to Swift 3 novej generácie, takže tu máte tenké a pevné telo, dobré chladenie a moderné komponenty. V tejto cenovke veci, ktoré konkurencia nerada vidí.

Cena: 789 EUR

Zapožičal: Acer

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.