Tenký, ľahký, odolný.

ASUS ExpertBook B9 OLED B9403CV je tohtoročná vlajková loď medzi firemnými notebookmi ASUS ExpertBook. A zároveň je to najľahší 14-palcový firemný notebook s OLED displejom na svete.

ASUS si potrpí na svetové prvenstvá. Keď som v máji testoval Zenbook S 13 OLED, bol to najtenší 13,3-palcový OLED notebook na svete. A ExpertBook B9 OLED je najľahší 14-palcový firemný OLED notebook na svete. A popravde, medzi oboma notebookmi, Zenbookom aj ExpertBookom, vidím viacero spoločných prvkov. Samozrejme, nájde sa aj niekoľko rozdielov, ktoré sú dané tým, že ExpertBook obsahuje niekoľko funkcií, ktoré sú navrhnuté pre firemných používateľov.

Šasi z horčíka a lítia a 14-palcový displej

ExpertBook B9 OLED má šasi, ktoré je vyrobené zo zliatiny horčíka a lítia. ASUS uvádza hmotnosť 990 gramov, naša váha namerala o pár gramov viac. Nič to nemení na tom, že nízka hmotnosť je vec, ktorú si okamžite zamilujete. Konštrukcia je prvotriedna a pôsobí kvalitne a odolne. Je dokonca ešte o krok vyššie v porovnaní so Zenbookom. ASUS uvádza, že notebook spĺňa štandardy vojenskej odolnosti MIL-STD 810H US.

Zenbook s ExpertBookom porovnávam najmä kvôli tomu, že oba notebooky sú ultratenké a ultraľahké. Je pravda, že každý notebook má iné zameranie a inú cieľovú skupinu, ale z technologického hľadiska je ich porovnanie zaujímavé.

S tým súvisí aj fakt, že ASUS dokázal o niečo viac stenčiť rámiky okolo displeja a do nového ExpertBooku zakomponoval 14-palcový OLED displej s rozlíšením 2880 x 1800 pixelov. Obnovovacia frekvencia je 90 Hz. ExpertBook je takisto o niečo širší v porovnaní so Zenbookom S 13 OLED.

ASUS ExpertBook B9 OLED B9403CVZdroj: TOUCHIT
ASUS ExpertBook B9 OLED B9403CV

Špičkový OLED panel

Displej je nedotykový a lesklý, čo môže niekomu prekážať – je určitý segment používateľov, ktorí vo firemných notebookoch vyžadujú matný displej. Celková kvalita OLED displeja je špičková, v tomto smere nemám výhrady. Maximálny jas v SDR zobrazení som nameral na úrovni 400 nitov. Minimálny jas sa pohyboval okolo nuly.

Pokrytie farebných priestorov je na úrovni 100 % pre sRGB aj DCI-P3. V tomto smere nemám pripomienky, OLED displeje v ASUS notebookoch zbožňujem. Prekvapila ma reprodukcia zvuku, ktorá je kvalitnejšia, ako som čakal. Zvuk nie je až taký plechový a aj jeho dynamika je celkovo lepšia.

ASUS ExpertBook B9 OLED B9403CVZdroj: TOUCHIT
ASUS ExpertBook B9 OLED B9403CV

Touchpad s numerickou klávesnicou a NFC čítačkou

Ku klávesnici a touchpadu pripomienky nemám. Ergonómia je skvelá, na klávesnici sa píše pohodlne a touchpad je veľký a príjemný na používanie. Samozrejmosťou je podsvietenie klávesnice. Touchpad ponúka funkciu NumberPad, čo znamená, že si ju môžete premeniť na numerickú klávesnicu.

Do touchpadu je zabudovaná NFC čítačka. Tá umožňuje rýchle prihlasovanie do systému Windows načítaním karty cez NFC. Toto je jedna z funkcií, ktoré môžu nájsť uplatnenie vo firme. Drobný detail, ktorý môže byť pre niekoho dôležitý – napájacie tlačidlo je umiestnené na bočnej hrane a nie je teda v hornom riadku klávesov, ako je tomu v prípade niektorých iných notebookov.

ASUS ExpertBook B9 OLED B9403CVZdroj: TOUCHIT
ASUS ExpertBook B9 OLED B9403CV

S procesorom Intel Core i7-1355U

ExpertBook poháňa procesor radu U, a to až do Intel Core i7-1355U v kombinácii s až 64 GB RAM. Testovaná konfigurácia mala 16 GB RAM a 1 TB SSD úložisko, čiže šlo o totožné vnútornosti, ktoré som mal aj v Zenbooku S 13 OLED.

Používateľský zážitok je z hľadiska výkonu totožný. Notebook je vhodný na bežné používanie a kancelársku prácu. Postupne rastie aj výkon integrovanej grafickej karty, ale je zrejmé, že na prácu s 3D graficky náročnými aplikáciami je vhodnejšie iné zariadenie.

Na ExpertBooku B9 OLED som si počas testovania obľúbil kombináciu ľahkého a tenkého notebooku s dobrým výkonom na každodenné používanie. Výhodou je rýchle zobudenie z režimu spánku a odomknutie rozpoznávaním tváre, vďaka čomu sa dá s notebookom rýchlo pokračovať v práci tam, kde ste skončili. Jednoducho pracujete, zaklapnete, pohodlne ho môžete prenášať a potom môžete rýchlo pokračovať v práci tam, kde ste prestali.

ASUS ExpertBook B9 OLED B9403CVZdroj: TOUCHIT
ASUS ExpertBook B9 OLED B9403CV

Dobrá výdrž a nehlučná prevádzka

Výdrž batérie som nameral na úrovni 10,5 hodiny kancelárskej práce s polovičným nastavením jasu a necelých 8 hodín sledovania videa s maximálnym nastavením jasu. V rámci bežného používania som sa pohyboval s výdržou na úrovni 6 až 8 hodín, podľa toho, čo som s notebookom práve robil.

ExpertBook B9 OLED je počas práce prakticky nehlučný, výnimkou boli iba situácie, kedy som spustil aplikácie náročné na výpočtový výkon – či už procesora alebo grafického čipu. Vtedy sa ventilátory prebrali k životu, ale chladenie bolo aj tak pomerne tiché.

Grafy s porovnaním výkonu v rôznych testoch, výdrže batérie, prevádzkovými teplotami a spotrebou v teste PCMark 10 si môžete pozrieť vo videorecenzii.

ASUS ExpertBook B9 OLED B9403CVZdroj: TOUCHIT
ASUS ExpertBook B9 OLED B9403CV

Všestranná portová výbava

ExpertBook má slušnú portovú výbavu, ktorá kombinuje dva Thunderbolt 4 porty s USB-C, jeden USB 3.2 Gen 2 port, HDMI 2.1 výstup, micro HDMI port a 3,5 mm jack. Zabudovaná webkamera má rozlíšenie Full HD a k dispozícii je fyzická krytka, ktorou si môžete zakryť kameru, keď ju nepoužívate.

Podobne ako v prípade ostatných ASUS notebookov odporúčam používať aplikáciu MyASUS, pomocou ktorej môžete rýchlo zaktualizovať ovládače a nastaviť si všemožné nastavenia. K dispozícii sú tri režimy výkonu. Na bežnú prácu odporúčam používať štandardný režim.

ASUS ExpertBook B9 OLED B9403CVZdroj: TOUCHIT
ASUS ExpertBook B9 OLED B9403CV

Verdikt

ASUS Expertbook B9 OLED je veľmi príjemný notebook. Ba dokonca by som povedal, že je to najlepší kancelársky notebook od ASUS-u, aký som doteraz testoval – ak je pre vás dôležitá mobilita notebooku.

TIP REDAKCIE

Cena: od 1849 eur

Zapožičal: ASUS

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit