Čínska spoločnosť vyvíja jadrové batérie, ktoré dokážu generovať energiu až 50 rokov.

Aký je hlavný nedostatok dnešných smartfónov? Pre mnohých používateľov je to fakt, že je ich potrebné nabíjať prakticky každý deň. A hoci sa za posledné roky objavilo niekoľko nádejných technológií, ktoré mohli predĺžiť výdrž smartfónov na niekoľko dní, resp. až na týždeň, realita je taká, že väčšinu smartfónov stále nabíjame dennodenne. Výnimkou sú kuriozity ako Unihertz Tank, ktorý má 22 000 mAh batériu a hmotnosť cez polkila.

Portál WinFuture však priniesol zaujímavú správu o čínskej spoločnosti Betavolt Technology, ktorá oznámila vývoj rádionuklidovej batérie. Jej prvý model s označením BB100 má rozmery 15 × 15 × 5 mm, takže sa dá používať aj v mobilných zariadeniach. Výrobca uvádza, že poskytuje energiu na úrovni 100 mikrowattov, avšak v priebehu dvoch rokov chce zlepšiť technológiu natoľko, aby ponúkala energiu na úrovni 1 W.

Rádionuklidové batérie vyrábajú energiu pomocou rádioaktívneho rozpadu. Táto technológia sa doteraz masovo nevyužívala, pretože batérie boli príliš veľké a využívali rádioaktívne materiály, ako je plutónium, čo bolo z určitého hľadiska nebezpečné.

Jadrová batériaZdroj: betavolt.tech
Jadrová batéria

Bez žiarenia a toxických chemikálií

Betavolt však do svojej batérie zakomponoval vrstvu umelého diamantu s hrúbkou iba 10 mikrometrov, ktorá slúži ako polovodič. Energia sa generuje z rozpadávajúceho sa izotopu niklu. Výsledkom, aspoň podľa slov výrobcu, je, že z batérie neuniká žiadne žiarenie a nevznikajú ani toxické chemikálie, pretože nikel-63 sa rozkladá na meď.

Výhodou jadrovej batérie je, že dokáže generovať energiu až 50 rokov a funguje pri teplote od -60 do 120 stupňov Celzia. Betavolt tvrdí, že jeho batéria už teraz dokáže uspokojiť energetické potreby aplikácií s dlhou životnosťou, ako sú zdravotnícke zariadenia, MEMS systémy, pokročilé senzory, malé drony a mikroroboty.

V budúcnosti, ak pôjde vývoj technológie podľa plánov a bude sa dariť zvyšovať výkon energie, ktorý dokáže generovať, sa možno dočkáme aj takej jadrovej batérie, ktorá by mohla napájať smartfóny. Znamenalo by to, že smartfóny by sme už nemuseli nabíjať. Otázkou ostáva, či ešte budeme používať smartfóny, keď sa takúto batériu podarí skutočne vyrobiť.

Jadrová batériaZdroj: betavolt.tech
Jadrová batéria

Zdroj: WinFuture, Betavolt

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit