Vyskúšali sme novú aktualizáciu systému, ktorá je v tejto chvíli dostupná a môžete si ju nainštalovať aj vy.

V prípade, že inštalácia neprebehla automaticky, ide o aktualizáciu s označením KB5030310 a nájdete ju v službe Windows Update v Nastaveniach systému. Prináša novinky, o ktorých sme informovali v tomto článku a pri prvom dojme ju hodnotíme ako jeden z najväčších prínosov. Čo sa týka vylepšení operačného systému, časť funkcií sa v systéme vrátila z predchádzajúcej verzie, z Windows 10. Poďme si jednotlivé novinky prejsť postupne.

Z nášho pohľadu aktualizáciu odporúčame nainštalovať a používatelia, ktorým prekážali niektoré vlastnosti Windows 11 budú spokojní s vylepšením vzhľadu aj novými funkciami. Pred tým, než sa pustíme ku konkrétnym novinkám a ukážeme vám, ako vyzerajú, treba spomenúť, že po Copilote tu niet ani stopy. Je teda pravdepodobné, že príde až v októbrovej aktualizácii. Spočiatku sa ale hovorilo, že túto funkciu umelej inteligencie bude obsahovať už septembrové vydanie.

Prieskumník

Vzhľadom na počet noviniek si Prieskumník zaslúži samostatnú pozornosť. Ako už bolo avizované skôr a informovali sme o tom aj my v predchádzajúcich článkoch, pribudli niektoré nové prvky. Jedným z takýchto prvkov je tlačidlo Podrobnosti, ktoré zobrazuje panel s detailmi o súbore alebo priečinku. Nachádza sa vpravo na paneli nástrojov.

windows 11 sept update oknaZdroj: TOUCHIT

Podobnosť tohto prvku mnohí označujú ako prevzatie vzhľadu zo služby OneDrive. My však v tomto prvku vidíme podobnosť aj v prípade Prieskumníka zo starších operačných systémov ako Windows 98 či 2000. Takisto používali istý spôsob zobrazenia detailov v samostatnom paneli. Nachádzal sa však vľavo.

Okrem toho sa upravil aj panel s adresou, ktorý zobrazuje cestu k zobrazenému priečinku. Grafická úprava má však za následok znefunkčnenie systému metódy Drag&Drop z horného riadka. Kým v minulosti sa dalo aj v tomto systéme potiahnuť súbor a pustiť ho na konkrétnom tlačidle charakterizujúcom jednotlivú úroveň stromovej štruktúry daného adresára, teraz táto funkcia prestala fungovať. Na presun môžete využiť klasickú metódu klávesovej skratky Ctrl + X. Potiahnutie adresára cez ikonu v zobrazení obsahu adresárov stále funguje.

windows 11 sept update oknaZdroj: TOUCHIT

Ďalšia zmena, ktorá sa nedá prehliadnuť, je informácia o zálohovaní konkrétnych adresárov. V tomto prípade ide len o tesnejšiu integráciu služby OneDrive do Prieskumníka, pričom toto tlačidlo, ktoré umožní spustenie zálohovania, sa zobrazuje len v podporovaných adresároch. Aj nateraz platí, že ide o adresár z používateľského profilu a nie je možné si týmto spôsobom na OneDrive kopírovať iné adresáre. Nevýhodou je, že takisto nie je možnosť zvoliť, ktoré adresáre v rámci podadresárov sa majú zálohovať.

Túto funkciu sme kritizovali v inom článku a ide vlastne o synchronizáciu dát a nie zálohu. Používatelia, ktorí chcú mať svoje súbory v cloude a chcú mať bezpečne ukladané svoje dáta, túto funkciu uvítajú . Toto závisí od preferencií každého z nás. Miernou nevýhodou je, že tlačidlo sa neustále zobrazuje v adresnom riadku, a tak z neho časť ukrojí. Ak chcete vidieť viac tlačidiel stromovej štruktúry priečinkov, máte možnosť zmenšiť pole Hľadať.

windows 11 sept update oknaZdroj: TOUCHIT

V rámci Prieskumníka treba ešte spomenúť, že prestala fungovať metóda Drag&Drop na pridávanie adresárov do ľavého panelu Rýchly prístup. Je škoda, že zavedením nových funkcií, respektíve niektorých staronových, prídeme v systéme o doterajšie funkcie. Metóda Drag&Drop sa dá používať menej, ako to bolo v predchádzajúcej aktualizácii rovnakého systému. Stále však máte možnosť využiť panel nástrojov, ktorý vo svojom menu ukrytom pod tromi bodkami obsahuje pridanie konkrétneho adresára do panelu Rýchly prístup.

Panel úloh

Jednou z najviditeľnejších zmien a najmä skutočne žiadanou funkciou bolo obnovenie nezoskupovania tlačidiel na Paneli úloh. Používatelia majú opäť možnosť vybrať si, akou formou sa budú tlačidlá zoskupovať, či vždy, len pri plnom paneli úloh alebo nikdy.

windows 11 sept update oknaZdroj: TOUCHIT

Opäť teda máme široké tlačidlá aplikácií, v ktorých je vidno nielen ikonu, ale aj názov. Toto je prínosom najmä pre tých, ktorí pracujú s mnohými dokumentmi rovnakej aplikácie a potrebujú napríklad vidieť na prvý pohľad o aký wordovský dokument ide . Tlieskame, žiadaná funkcia, ktorá tu bola roky až do príchodu Windows 11, je späť.

windows 11 sept update oknaZdroj: TOUCHIT

Upravené nastavenia zvuku môžeme spomenúť v rámci sekcie Panelu úloh, keďže tu je tlačidlo na aktivovanie zvukových nastavení. Nastavenie výstupu zvuku sa upravilo a teraz má prehľadnejšiu podobu, prepínanie medzi bezdrôtovými slúchadlami či vstavanými reproduktormi notebooku alebo inými perifériami je teraz naozaj jednoduchšie. Kto chce má možnosť využiť klávesovú skratku Win + Ctrl + V.

windows 11 sept update oknaZdroj: TOUCHIT

Nastavenia

Jemnými úpravami prešlo aj okno Nastavenia. Má teraz novú položku označenú ako Domov. V nej nájdete položky v rámci odporúčaných nastavení, prehľad vášho cloudového úložiska, ako aj ďalšie položky, napríklad na zmenu témy operačného systému. Upravili sa aj niektoré iné časti, napríklad Sieť a internet, konkrétne položka Wi-Fi. Ide o mierne doladenia ako napríklad odlišné usporiadanie položiek alebo úprava ich veľkosti ako napríklad niektorých ikon.

windows 11 sept update oknaZdroj: TOUCHIT

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.