Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Až 37 detí z celého sveta vrátane Čiech a Slovenska spojilo svoje sily s rotterdamským urbanistom Liorom Steinbergom, aby pre spoločnosť Bolt zriadili “malú veľkú studnicu nápadov”, čiže Little Big Think Tank. Ide o prvý think tank na svete spájajúci deti a dospelých. Ich úlohou bolo predstaviť si budúcnosť miest, mobility a životného prostredia. Výsledkom je  autentická hracia podložka a krásna ilustrovaná kniha presne podľa predstáv „malých veľkých“ expertov.

Pamätáte si na obľúbené hracie podložky či koberce, ktoré zobrazujú rušné ulice, cesty či celé mestské štvrte s budovami? Už päťdesiat rokov sa na nich celé generácie hrávajú s malými autíčkami a bývajú súčasťou skoro každej detskej izby. No čo keby vyzerali úplne ináč, ako si ich všetci v mysli vybavujeme? Toto zadanie dostalo 37 detí od Estónska cez Maďarsko, Slovensko, Česko, Poľsko, Francúzsko až po Ugandu. Popustili uzdu svojej fantázii a vytvorili unikátnu hraciu podložku, aká sa len tak nevidí. Svojou časťou do projektu prispela aj 11-ročná Tamara zo Slovenska: „Čo keby nás naše ulice učili, počas toho ako kráčame? Napadli mi ‚vzdelávacie stanice‘ pozdĺž chodníkov, kde by sme sa mohli učiť o recyklácii a podobne. Mohli by tam byť interaktívne obrazovky, ktoré by nám ukázali, ako recyklovať a pomôcť zachrániť planétu. Dokonca by sme mohli mať špeciálne koše, ktoré by za nás triedili odpad. Bolo by super, keby sme sa počas prechádzky po okolí učili nové veci.“

Mnoho detí si ulice predstavovalo ako interaktívne miesta, často vzdelávacie, ale zároveň aj plné farieb, podnetov, umenia a hudby. Veľmi často sa v detských návrhoch objavovali mestá bez áut, ulice plné zelene, ba aj zvierat. Rakúšan Tom si vysníval bicykle rôznych farieb, ktoré by si obyvatelia navzájom požičiavali a nad bezpečnosťou všetkých by bdel priateľský Spiderman. Keďže podľa prieskumu spoločnosti Bolt z roku 2022 takmer 60 % Európanov súhlasí s tým, že ich mestu by bolo lepšie s menším počtom áut, táto skupina expertov zredukovala priestor pre automobilovú infraštruktúru na polovicu. Všetky originálne nápady sa tak pretavili do podložky o rozmeroch 2 x 3 metre, ktorá obsahuje uzly mobility, cyklistickú a pešiu infraštruktúru, detské ihriská, parky, kaviarne pod holým nebom a ďalšie prvky. Je navrhnutá tak, aby podporovala hranie s miniatúrnymi figúrkami a rôznymi dopravnými prostriedkami, ako sú kolobežky, bicykle, električky, vlaky a autá. Dizajn hracej podložky vychádza z mestskej scenérie Amsterdamu, Kodane, Milána, Paríža, Štokholmu a Viedne.

Peter Mesarč, country manažér pre kolobežky Bolt pre Českú a Slovenskú republiku, dopĺňa: „Do roku 2030 sa zdieľaná mobilita bude na jazdách v mestách podieľať dvojnásobne viac, ako je tomu dnes. Tým poskytne zárobok 16 miliónom ľudí a priemernému majiteľovi auta prinesie výraznú úsporu nákladov. Čo je však najdôležitejšie, mohla by mestám pomôcť znížiť používanie automobilov a emisie CO2 až o 20 %. Dúfame, že táto hracia podložka bude inšpiráciou a podnieti rozhovory o vytváraní miest s vyššou kvalitou života pre všetkých obyvateľov.“ Skupina Little Big Think Tank vyzýva všetkých výrobcov hracích podložiek, aby vo svojich produktoch využili toto rozloženie zamerané na ľudí a ponecháva preto dizajn otvorený a bez licenčných poplatkov.

Táto iniciatíva spoločnosti Bolt sa dokonale zhoduje s naším poslaním spochybňovať tradičnú kultúru orientovanú na autá. Hrou s bicyklami, autobusmi a električkami si deti môžu predstaviť inú budúcnosť našich miest. V porovnaní s pôvodnou sivou hracou podložkou zameranou na autá je nový návrh mozaikou ulíc priateľských k ľuďom, ktoré sú navrhnuté tak, aby spĺňali potreby nielen detí, ale všetkých ľudí. Táto hracia podložka je pohľadom do budúcnosti našich miest: zelenších, farebnejších a zábavnejších,“ hovorí Lior Steinberg, urbanista a spoluzakladateľ agentúry Humankind.

Inšpiratívna práca skupiny Little Big Think Tank je navyše spojená s knihou Little Big Blueprints, ktorá obsahuje detské kresby, odborné komentáre Liora Steinberga a poznatky zo štúdie Globálny vplyv zdieľanej mobility spoločnosti Oliver Wyman, ako aj so sériou okrúhlych stolov – Little Big Summits -, na ktorých sa diskutuje o budúcnosti miest, mobilite, zmene klímy a ďalších témach. Kampaň Boltu Little Big Think Tank je založená na kreativite a ukazuje potenciál, ktorý má budúcnosť pre všetky mestá, v prípade keď dospelí využijú neobmedzenú predstavivosť detí.

Značky: