Jeho súčasťou bude CPU Qualcomm Oryon.

Qualcomm sa stal so svojou platformou Snapdragon lídrom v odvetví s mobilnými zariadeniami. Od roku 2022 sa však v portfóliu spoločnosti začína objavovať celkom nové označenie s názvom Qualcomm Oryon CPU. Počas uplynulých rokov sa stratégia uvádzania vlajkových čipových sád mierne menila. Táto zmena bola aj určitou reakciou na meniacu sa stratégiu výrobcov smartfónov, ktorej sa musel Qualcomm prispôsobiť. Aj vďaka tejto zmene sa udalosť Snapdragon Summit presunula na október. V tomto novom termíne už bol uvedený čipset Snapdragon 8 Gen 3, pričom generácia Snapdragon 8 Gen 2 bola uvedená ešte v tradičnom novembrovom termíne.

Qualcomm počas MWC v Barcelone potvrdil, že uvedenie čipovej sady Snapdragon 8 Gen 4 sa bude konať v októbri počas udalosti Snapdragon Summit 2024. Túto informáciu potvrdil CMO spoločnosti Qualcomm Don McGuire. Ten ďalej potvrdil, že Snapdragon 8 Gen 4 bude využívať procesor Oryon

Nedávno sme informovali, že pred predstavením najnovšej verzie vlajkového čipsetu Snapdragon 8 Gen 4 sa očakáva, že Qualcomm predstaví ďalší čip série Snapdragon 8 Gen 3, ktorý by mal doplniť “základný” model a model “for Galaxy” pre vlajkové telefóny spoločnosti Samsung.

Snapdragon 8cxZdroj: GSMArena
Snapdragon Oryon

Označenie tejto odľahčenej verzie čipsetu série Snapdragon 8 Gen 3 je SM8635 a má obsahovať jedno jadro Cortex-X4 taktované na 2,9 GHz, pričom dostatočne vysoký grafický výkon bude dodávať GPU Adreno 735. Práve táto verzia čipovej sady stále živí nádej na lacnejšie vlajkové lode. Má byť vyrobená 4 nm procesom spoločnosti TSMC. Skóre na platforme AnTuTu vraj dosahuje približne 1,7 milióna bodov. 

Ak by sa fámy o čipovej sade Snapdragon 8s Gen 3 / Snapdragon 8 Gen 3 Lite potvrdili, tak poradie najvýkonnejších čipsetov od Qualcommu bude vyzerať nasledovne:

Zdroj: Qualcomm/X

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.