Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V stredu 22. a štvrtok 23. mája 2024 sa vo Vysokých Tatrách uskutočnilo stretnutie prestížneho projektu UIC Tourism Opportunities for RAIL (TOPRAIL). Zúčastnili sa ho zástupcovia zahraničných železničných spoločností z Európy, Japonska, Maroka a Tuniska a UIC so sídlom v Paríži. Hostila ich Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK).

Za národného dopravcu sa zúčastnili René Kubiš, riaditeľ Úseku obchodu, Ľubomír Hradiský, vedúci oddelenia medzinárodných vzťahov a Ján Palinský zo Sekcie obchodu a produktov.

Cieľom stretnutia bolo prezentovať ZSSK, jej aktivity a ponuku v oblasti cestovného ruchu, ako aj históriu železnice na Slovensku. Hostia sa oboznámili s modernými priestormi Depa Poprad a novými i modernizovanými vozidlami prevádzkovanými na tratiach Tatranských elektrických železníc (TEŽ) a Ozubnicovej železnice (OŽ).

ZSSK im ako sprievodný program pripravila mimoriadnu nostalgickú jazdu historickou súpravou „Trojča“ na tratiach TEŽ a v rámci ďalšej prezentácie Tatier príslušníci organizácie UIC využili novú zubačku a lanové dráhy vo Vysokých Tatrách.

Pre ZSSK toto stretnutie predstavovalo strategickú príležitosť:

  • Propagovať Slovensko ako atraktívnu turistickú destináciu: ZSSK prezentovala Slovensko ako unikátnu krajinu s bohatou ponukou pre turistov, ktorá je dostupná pohodlnou a ekologickou železničnou dopravou.
  • Zdieľať skúsenosti a inšpiráciu: Stretnutie umožnilo vzájomnú výmenu skúseností a inšpirácie medzi ZSSK a zahraničnými železničnými spoločnosťami. Vďaka tomu môže ZSSK neustále zlepšovať a rozširovať ponuku služieb pre turistov.
  • Zvýšiť prestíž a pritiahnuť zákazníkov: Certifikácia kvality železničných spoločností v oblasti turizmu, na ktorej skupina TOPRAIL momentálne pracuje, môže ZSSK pomôcť posilniť jej pozíciu na trhu a pritiahnuť viac zákazníkov.

Ďalšie zaujímavosti o projekte TOPRAIL:

  • Projekt TOPRAIL bol iniciovaný v roku 2013.
  • Členovia TOPRAIL pochádzajú z krajín s vysokým stupňom rozvoja železníc a cestovného ruchu, ako napríklad Francúzsko, Španielsko, Taliansko, Švajčiarsko, Japonsko, Rakúsko, Portugalsko a Maďarsko.
  • Každý rok sa stretnutie TOPRAIL koná v inej členskej krajine.
  • Partnermi projektu sú svetové a európske organizácie a združenia z oblasti cestovného ruchu a turizmu.
  • ZSSK sa stala členom TOPRAIL v roku 2019.

Značky: