Xiaomi práve predstavilo modely Xiaomi 14 a Xiaomi 14 Ultra na globálnom trhu.

Spoločnosť Xiaomi v októbri minulého roka predstavila dva smartfóny, ktoré spadajú do modelového radu vlajkových lodí Xiaomi 14. V Číne sa tak objavil základný model série a Xiaomi 14 Pro. V rámci konferencie Mobile World Congress v španielskej Barcelone však už čínsky gigant prináša svoj rad vlajkových lodí aj do Európy, pričom u nás budeme mať k dispozícii mierne upravené portfólio smartfónov.

Tak, ako aj skoršie úniky naznačovali, Xiaomi 14 Pro nie je globálne dostupným modelom. Namiesto neho však aj na Slovensko konečne prichádza model s prívlastkom Ultra. Predstavenie sa teda týkalo modelov Xiaomi 14 a Xiaomi 14 Ultra a ak vás zaujíma, čo všetko tieto modely ponúkajú a za koľko ich bude možné kúpiť, tak ste na správnom mieste.

Xiaomi 14 – nástupca kompaktného smartfónu

Xiaomi uzatvorilo už v roku 2022 strategické partnerstvo so spoločnosťou Leica, na ktoré tento rok nadväzuje. Leica fotoaparáty, výkonný čipset Snapdragon 8 Gen 3 či rýchle nabíjanie. Aj toto je súčasťou výbavy modelov zo série Xiaomi 14.

Začneme však dizajnom modelu, keďže ide opäť o kompaktný telefón, ktorý vložíte jednoducho aj do vrecka svojich nohavíc. Jeho rozmery sú 152,8 x 71,5 x 8,2 mm a váži len 193 gramov. Zadnú stranu smartfónu tvorí 3D zakrivené sklo a o ochranu displeja s uhlopriečkou 6,36″ sa zasa stará Corning Gorilla Glass Victus. Xiaomi však tento rok vsadilo na prémiovejšiu konštrukciu telefónu, ktorý je po novom bez narušení akýmkoľvek portom či reproduktorom v hornej hrane. Telefón tak pôsobí prémiovo a potrebné súčasti sú presunuté do iných častí telefónu.

Xiaomi 14Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14

Xiaomi 14 disponuje aj krytím IP68 či Dolby Vision. Samozrejmosťou sú aj duálne reproduktory s Dolby Atmos vo výbave. Prejdeme ale k batérii a výdrži telefónu, ktorá má kapacitu 4610 mAh. Nabíjanie však tento rok stúplo na výkon 90 W a nabíjací adaptér spolu s káblom taktiež nájdete v balení. Bezdrôtové nabíjanie telefónu je k dispozícii pri 50 W.

V prípade displeja ide o LTPO AMOLED panel s maximálnou obnovovacou frekvenciou 120 Hz. Displej prešiel viacerými certifikáciami pre ochranu zraku a okrem iného využíva aj vlastnú technológiu OLED panelov C8 od Xiaomi.

Xiaomi 14Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14

Mnohých však primárne zaujíma fotoaparát telefónu, ktorý je azda najväčším lákadlom. Xiaomi opäť vsadilo na tri 50 Mpx fotoaparáty, ktoré dopĺňa aj 32 Mpx selfie fotoaparát v priestrele displeja. Ako sme už spomenuli, ide o Leica fotoaparáty a modely teda disponujú dvoma režimami, Leica Vibrant a Leica Authentic, ktoré už poznáme z predchádzajúcej generácie v podobe Xiaomi 13.

Xiaomi 14Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14

Hlavný snímač fotoaparátu má veľkosť 1/1,31″ a ide o senzor Light Fusion 900. Samozrejmosťou je aj OIS spojená s týmto snímačom. Xiaomi 14 však ponúka aj 50 Mpx teleobjektív, ktorý je možné využiť aj na snímanie makrosnímok. Vo výbave nechýba tiež 50 Mpx ultraširokuhlý snímač.

Mnohých zaujíma cena. Xiaomi 14 sa bude na Slovensku predávať v dvoch pamäťových konfiguráciách, a to 12 GB LPDDR5X RAM a 256 GB UFS 4.0 úložiska a tiež 12 + 512 GB. Nižšia konfigurácia bude stáť 899 eur, pričom za vyššiu si priplatíte len 100 eur. Celkovo tak bude stáť 999 eur. V telefóne nájdete už aj najnovší systém HyperOS.

Xiaomi 14Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14

Xiaomi 14 Ultra – smartfón alebo fotoaparát?

Azda najviac očakávaným modelom dnešného predstavenia vlajkových lodí je model Xiaomi 14 Ultra. Aj tento model prichádza na Slovensko ako prvý model s prívlastkom Ultra od Xiaomi. Základom telefónu je pochopiteľne najnovší Snapdragon 8 Gen 3 a v tomto prípade už nejde o kompaktný telefón. Vyznačuje sa väčšou konštrukciou s rozmermi 161,4 x 75,3 x 9,2 mm a váži 219,8 g. Zadná strana je z vegánskej kože a imituje textúru Leica fotoaparátov. Na zadnej strane taktiež môžete nájsť veľký fotoaparát v kruhovom module. O ochranu displeja sa stará Xiaomi Shield Glass a model rovnako disponuje krytím IP68.

Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14 Ultra

Displej má uhlopriečku o veľkosti 6,73″ a ide o WQHD+ LTPO AMOLED displej so 120 Hz obnovovacou frekvenciou. Xiaomi tu opäť využilo vlastnú OLED technológiu C8 a telefón podporuje aj Dolby Vision a je certifikovaný pre ochranu pred modrým svetlom. Xiaomi 14 Ultra taktiež prichádza s novým systémom HyperOS postaveným na Androide 14.

Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14 Ultra

Batéria modelu má kapacitu 5000 mAh a telefón podporuje až 90 W nabíjanie, v prípade bezdrôtového nabíjania ide o 80 W nabíjanie. Xiaomi 14 Ultra ponúka aj stereo reproduktory a podporu Dolby Vision.

Hlavnou súčasťou modelu Xiaomi 14 Ultra je však Leica fotoaparát, v ktorom nájdete dva fotografické štýly, Leica Vibrant a Leica Authentic. Fotoaparát disponuje štyrmi 50 Mpx snímačmi, pričom v prípade hlavného snímača ide o snímač LYT-900 s veľkosťou 1″. Telefón samozrejme podporuje aj OIS. Druhý snímač je telefoto, ďalej telefón ponúka aj periskopický fotoaparát a ultraširokouhlý snímač. Xiaomi 14 Ultra je však telefón, ktorý sa sústreďuje ako na fotografiu, tak aj na video vďaka viacerým možným nastaveniam a režimom. Selfie snímač má 32 Mpx.

Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14 Ultra

Model Xiaomi 14 Ultra bude na Slovensku k dispozícii v jednej pamäťovej konfigurácii, a to 16 GB LPDDR5X RAM a 512 GB USF 4.0 úložiska. Cena telefónu je stanovená na 1499 eur. V predaji však bude aj doplnkové fotografické príslušenstvo, ktoré v rámci promoakcie môžete získať zadarmo.

Promoakcia pre prvých zákazníkov

Ako to už pri Xiaomi býva, pripravilo si pre vás akciovú ponuku, ktorá bude časovo obmedzená. Ak si kúpite Xiaomi 14 v termíne od 26. 2. do 18. 3., získate ponuku vyššieho úložiska za nižšiu cenu, teda zľavu 100 eur. Vyššia pamäťová konfigurácia telefónu vás teda bude stáť len 899 eur. Navyše, za napísanie recenzie na stránke predajcu či v rámci Heureka.sk môžete získať nový Xiaomi Smart Band 8 Pro alebo slúchadlá Redmi Buds 5 Pro.

Xiaomi 14Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14

Xiaomi 14 Ultra síce bude v predaji až od 18. marca, no pri predobjednávke od 26. 2. do 18. 3. môžete získať fotografické príslušenstvo v hodnote 199 eur zdarma. Toto príslušenstvo bude taktiež v predaji za cenu 199 eur. Okrem fotografického príslušenstva však získate aj 80 W bezdrôtovú nabíjačku zdarma.

Majitelia modelov Xiaomi 14 a Xiaomi 14 Ultra získajú aj nadštandardný servis v podobe 1 výmeny displeja zdarma, YouTube Premium na 3 mesiace a 100 GB priestor v službe Google One na 6 mesiacov zdarma.

Zdroj: Xiaomi, vlastné

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.